Snill mann vinner fram

Er dominante machomenn med en umiskjennelig usympatisk touch på vei ut av sjarmørenes elitedivisisjon?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Vi har hørt det før; at machotyper med drittsekkpreg visstnok faller så mye mer i smak hos damer som er ute etter en flørt eller et lite eventyr…

Men kanskje har noe skjedd - med noen kvinner, i hvertfall de som har deltatt i en ny canadisk studie. For her er et forskningsarbeid som bringer litt snillere nyheter.

Det antyder at kvinner foretrekker sjenerøse og snille menn, i praksis de litt altruistisk anlagte. Ikke bare som kjæreste, men også når de skal velge mann for kun én date.

Den nye studien er publisert i British Journal of Psychology, og det var forsker Pat Barclay som ville finne ut om vektlegging av altruisme og snillhet påvirket partnervalg.

- En ting for altruisme

- Funnene antyder at kvinner har en spesiell greie for sjenerøsitet, og at altrusime tjener en hensikt i utvelgelsesprosessen fram mot å finne seg en partner, sier Barclay i et presseskriv.

Altruisme er utvilsomt en atferd som krever noe av oss, det kan koste litt ekstra å opptre uegennyttig, og det gir tilsynelatende ingen åpenbar eller umiddelbar fordel.

- Likevel; som denne studien viser, ser altruisme ut til å tjene en viktig hensikt med hensyn til partnervalg. Hvis en mann er snill og generøs mot andre, også fremmede, er det gode muligheter for at han kan bli en god far, hevder forskeren videre.

Verken menn eller kvinner vurderte de altruistiske anlagte menn som mer fysisk eller seksuelt attraktive enn de som framsto mer nøytrale.

“Liker å hjelpe mennesker”

I studien ble 150 kvinner bedt om å se på bilder og lese korte personprofiler av de avbildede mennene.

Så ble kvinnene spurt om de kunne tenke seg et kortvarig eller langvarig forhold med dem. Like mange menn gikk gjennom samme prosedyre.

- I noen av beskrivelsene ga vi noen hint om snillhet, at man hadde en interesse av å opptre uegennyttig. For eksempel stod det om noen at de “liker å hjelpe mennesker” og jeg “jobber som frivillig matutdeler på fattighuset”, sier Barclay.

Senere sammenlighet forskerne responsen på de altrustiske profilene med svarene de fikk når tekstene var endret til et mer nøytralt preg.

Populære i begge leire

Resultatene viser at både menn og kvinner i vesentlig større grad ønsket et langvarig forhold til folk som framsto som altruistiske.

I tillegg viste altså kvinner en større interesse for de uegennyttige mennene, når det kun var snakk om en kortvarig affære.

På nettopp dette punktet spriker preferansene mer mellom kjønnene.

Mennene på sin side likte for eksempel ikke altruistisk anlagte kvinner like godt når partnerjakten handlet om for eksempel en one-night-stand, ifølge pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS