Forelskelse lindrer smerte

De rosa skyene og euforien som følger forelskelsen, gjør oss mer tykkhudet, ifølge ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dopamin

Signalstoff i hjernen som gir økt følelse av glede og velvære.

Koblet til bevegelse, læring, motivasjon og belønning og forsterket opplevelse av disse følelsene.

Nikotin, alkohol og kokain øker nivået av dopamin og forsterker opplevelse av glede og velvære. Forsterkningseffekten vil føre til avhengighet av disse stoffene.

Røykere har færre bindingssteder for dopamin i hjernen, og derfor vil de uten påvirkning av ytre stimuli føle mindre glede enn andre.

Vi ser altså ut til å tåle mer fysisk smerte, når hjertet nærmest banker gjennom brystet. Alt vi har øye for er vår nye partner - den mest fantastiske i verden. Smask!

Forskere fra Stanford University School of Medicine og State University of New York satt opp et forsøk som blant annet gikk ut på følgende:

Forelskede fikk se bilder av sin nye flamme, og ble i samme slengen utsatt for smerte i form av varmesonder i håndflatene, med varierende styrke.

Resultatene viste en vesentlig reduksjon av opplevd smerte, sammenlignet med da deltakerne fikk se bilder av en bekjent.

Denne personen ble vurdert som like attraktiv i en uavhengig test, men deltakerne hadde ikke romantiske følelser for vedkommende.

Aktiverte belønningssystemer

15 studenter deltok i studien, åtte kvinner og sju menn, med en snittalder på 20 år.

Alle var ni måneder inn i forholdet, og beskrev seg selv som inderlig forelsket, heter det i studien. Påstanden ble bekreftet av rangeringer på en skala med det passende navnet Passionate Love Scale.

Riktignok ga også en distraksjonstest med assosiasjoner mindre merkbar smerte for deltakerne. De fikk for eksempel setninger som ”idretter uten ball”, og skulle tenke ut så mange svar som mulig, mens hendene ble stadig varmere.

Men; det var bare bilder av kjæresten som aktiverte belønningssystemer i hjernen, og dermed hadde sørget for å frigjøre dopamin.

Å se bildet av partneren virket altså på andre måter enn kun å avlede oppmerksomheten.

Love is the drug…

- Vi begynner å få mer oversikt over noen av hjernens belønningssystemer, og innflytelsen de har på smerte. Det er snakk om dyptliggende systemer i hjernen som involverer dopamin.

Det sier forsker Sean Mackey ved Stanford University School of Medicine, til The Telegraph.

Dopamin er et av kroppens egne rusmidler. Det handler om et signalstoff, en nevrotransmitter, som dannes naturlig i hjernen og som overføres mellom nerveceller.

Det spiller en viktig rolle for belønnings- og motivasjonssystemer i toppetasjen. Når vi gjør noe vi liker eller som pirrer, eksempelvis spiser, rafter i elveløp eller har sex, øker produksjonen av dopamin. Høye nivåer gjør at du føler deg bra og glad.

Forskerne mener effekten av forelskelse kan sammenlignes med den som ses ved bruk av morfin og kokain, som også øker dopamin-produksjonen.

Ikke rart da at mange sier de svever på skyer, og befinner seg i en slags rus, når de er forelsket.

Skiller ikke

Dopamin er det mest sentrale signalstoffet ved rusopplevelser. Av den grunn spiller det også en rolle med hensyn til avhengighet.

Slik sett er dopaminet er forræderisk; det skiller ikke på om du enten bedriver ekstremsport, er hekta på pengespill, misbruker narkotika eller bare er herlig forelsket - nærmest avhengig av den utvalgte.

For øvrig skulle både et velplassert tåspark i bordbeinet og en finger i klem kunne bekrefte at også forelskede vil føle smerte, uansett dopamin-nivå.

Men det gjør kanskje litt mindre vondt også utenfor forskernes laboratorium. Forelskede har uansett sin kjære til å blåse på…

Du kan lese mer om dopamin og andre av kroppens egenproduserte stoffer i artikkelen Rusa på kroppens egne stoffer.

Referanse:

Younger J, Aron A, Parke S, Chatterjee N, Mackey S (2010) Viewing Pictures of a Romantic Partner Reduces Experimental Pain: Involvement of Neural Reward Systems. PLoS ONE 5(10): e13309. doi:10.1371/journal.pone.0013309

Powered by Labrador CMS