Heite avsløringer fra småfuglenes verden

Våren er over oss. Og mens sola baker i bakkene, synger søte småfugler våren inn med uskyldsren røst. Men la deg ikke lure. Midt i tumultene forlater fuglene reir og maker for å stå i med naboen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av småfuglene lever i tilsynelatende monogame parforhold, hvor de hjelper hverandre med å fostre opp ungene. For noen tiår siden trodde man at 95 prosent av alle fugler holdt seg trofast til sin utkårede, men nå viser genetiske farskapstester at reirene ofte er fulle av lausunger.

- Selv om parene er sosialt monogame, er mange av småfuglene temmelig seksuelt løsslupne, forteller professor Jan Lifjeld fra Zoologisk Museum i Oslo.

Kjønnskamp

Det som kan se ut som et sympatisk samarbeid mellom hunnfugler og hannfugler, viser seg ofte å være en innbarka kamp mellom kjønnene. Begge har som mål å få så mange barn og barnebarn som overhodet mulig, men strategiene er temmelig forskjellige.

Mannsfuglene lager, som menn flest, sædceller i haug og dunge, og vil aller helst bruke all tida på å spre dem til så mange damer som mulig. Hvis disse damene klarer å ta seg av ungene alene, stikker gutta videre så fort akten er over.

For noen arter er det imidlertid vanskelig å fostre opp ungene, og sjansen for at avkommet skal sulte i hel eller bli spist er stor. Under slike forhold blir hannen værende i hjemmet for å hjelpe til med mating og småbarnspass. Og det lønner seg jo så lenge det er egne unger han passer på.

Utro damer?

Men av og til blir han altså grundig lurt. Noen fugledamer bruker nemlig enhver anledning til å stå i med kjekke menn i nabolaget.

Fuglekroppen bruker mye ressurser på å lage egg, og hunnene kan bare legge et visst antall egg hvert år. Derfor prøver hun å sørge for at ungene får så gode gener som mulig, og er nok på leting etter hanner som kan gi avkommet enda bedre egenskaper enn gubben hjemme i reiret, forteller Lifjeld.

?og sjalu menn

Men man må bare ikke tro at hannene er intetanende godfjotter. De er supersjalu, og gjør sitt ytterste for å holde kona på matta. De spionerer og følger med dama etter alle kunstens regler, og jakter på alt som måtte røre seg av rivaler. Dessuten prøver de gjerne å pare seg med kjæresten så ofte de bare kan, for å vanne ut sæden fra eventuelle rivaler.

- Ofte er det slik at jo mer utro damene er, jo større testikler har mennene i samme art. Dermed har de alltid ammunisjon på lager.

Lurer du på hva som kan være vitsen med en slik såpeopera, finnes svaret i neste artikkel.

Powered by Labrador CMS