Gift deg og lev lenger

Ekteskapet utligner de negative effektene av røyking for menn, sier en britisk forsker. Ringen på fingeren har en mye større positiv effekt på levetid enn høy inntekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Man vet at lengden på et menneskes liv er avhengig av en blanding av økonomiske og sosiale faktorer. Men pengene spiller liten eller ingen rolle, oppdaget økonomene ved University of Warwick til sin store forundring.

- Glem pengene. Dataene viser klart som dagen at ekteskapet, heller enn pengene, er det som holder mennesker i live.

Utligner røykerisikoen

For menn er effekten stor - sannsynligheten for at gifte menn skulle dø i undersøkelsesperioden var 6,1 prosent mindre enn for ugifte menn.

Statistisk sett veier denne positive effekten opp for de økte sjansene for å dø når man røyker. Forskerne fant nemlig ut at røykende menn hadde en 5,8 prosent større sjanse for å stryke med enn ikkerøykerne.

For kvinner var effekten mindre. Den positive effekten av ekteskap utligner her halvparten av den negative effekten av røyking. Det var nemlig 2,1 prosent mindre sannsynlig at de gifte kvinnene døde, enn at de ugifte måtte trekke sitt siste åndedrag. Kvinnelige røykere hadde en 5,1 prosent større sjanse for å dø.

Gir ekteskapet bedre mental helse?

Men hvordan og hvorfor det strekker levetiden å bli smidd i Hymens lenker, er et lite mysterium. Forskerne foreslår at et sterkt personlig forhold kanskje forbedrer den mentale helsen, og hjelper individet til å parere psykisk sykdom.

De lufter muligheten for at ekteskapet reduserer stress og stressrelaterte sykdommer, kanskje som et resultat av mer støtte og bedre sosial integrasjon.

Forskerne mener også at ekteskapet kanskje oppmuntrer en sunnere oppførsel, og gjør den usunne oppførselen mindre aktuell, for eksempel i forhold til drikking og narkotikamisbruk.

I tillegg til å holde deg i nakken, gjør en ektemake det mer sannsynlig at du får tilstrekkelig stell når du blir syk.

Pengene spiller ikke inn

Økonomien bidrar derimot ikke nevneverdig til at menneskene kommer seg opp i åra. Etter at forskerne hadde kontrollert for helse på starten av 1990-tallet, fant de ikke noe bevis på at høy inntekt reduserer sannsynligheten for å dø det følgende tiåret. Men de tar noen forbehold.

- Kanskje det tar lang tid før inntekten spiller en rolle, slik at helsen på begynnelsen av 1990-tallet er påvirket av personens økonomiske situasjon mye tidligere i livet, foreslår forskerne i rapporten.

De oppdaget imidlertid at en fortid med arbeidsløshet bidro til økt dødelighet hos menn.

Stor undersøkelse

Professor Andrew Oswald og dr. Jonathan Gardner undersøkte dataene fra The British Household Panel survey; et nasjonalt representativt utvalg av over 5 000 britiske husholdninger med over 10 000 voksne som ble studert årlig fra 1991 til 2000. Forskerne undersøkte også 2 500 mennesker fra The British Retirement Study.

Forskningsrapporten: Is it Money or Marriage that Keeps People Alive

Powered by Labrador CMS