Ny metode kan redde røykebein

Sydney (NTB-AFP): Australske leger har utviklet en ny behandling som de håper kan redde hundretusenvis av røykere og diabetikere fra å måtte amputere bein. De har allerede berget beinet til en pasient.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Metoden består i at blod pumpes inn under høyt trykk i lemmer som er rammet av akutte problemer i blodkarene. Dette stimulerer veksten av nye blodkar, sier legene ifølge en melding fra nyhetsbyrået AFP onsdag.

- Dette er et betydelig framskritt. I dag mister hvert år 340.000 pasienter i den vestlige verden et bein i amputasjoner som skyldes sykdom i blodkarene, framholder kirurgen Rodney Lane, som har vært med på å utvikle den nye metoden.

Den er prøvd ut i praksis på den 52 år gamle australieren Malcolm Brown.

- Malcolms bein ble reddet ved at vi stimulerte veksten i hans egne blodkar, noe som etter hvert førte til at han fikk tilbake fullt blodomløp i beinet, skriver Rodney i en kunngjøring.

Innsnevringer av blodårene i beina kan føre til at pasienten utvikler såkalt røykebein, som i sin tur kan føre til koldbrann og behov for amputasjon. Diabetes kan også gi skader i blodårene som i alvorlige tilfeller kan føre til at bein må amputeres.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS