
Stadig færre bjørner i Norge
I 2015 ble det påvist 128 brunbjørner i Norge ved hjelp av DNA-analyser av hår og avføring. Det er det laveste antall bjørner som er registrert i landet siden de landsomfattende innsamlingene startet i 2009.
– I fjor ble det påvist 128 bjørner i landet, hvorav 53 hunnbjørner og 75 hannbjørner, og det er en nedgang på åtte bjørner fra 136 i 2014, forteller Jonas Kindberg, leder i Rovdata.
Fjorårets antall er det laveste antall registrerte bjørner i landet i løpet av sju år med landsomfattende overvåking av arten.
– Antall registrerte individer har i gjennomsnitt falt med cirka fire prosent hvert år i perioden, sier Kindberg.

Flest bjørner i Finnmark og Hedmark
Finnmark er fylket som har flest påviste bjørner i 2015, med 49 ulike individer, tett fulgt av Hedmark med 43 bjørner. Deretter følger Nord-Trøndelag med 19, Troms med 12, Nordland med 4 og Oppland med 1 registrert bjørn.
Antallet bjørner har gått ned i Troms, Nordland og trøndelagsfylkene siden 2014. I Nordland og Nord-Trøndelag sank antall registrerte individer betraktelig fra 2014 til 2015.
– I løpet av sjuårsperioden har det i trøndelagsfylkene vært en reduksjon på hele 65 prosent i antall påviste bjørner, fra 54 til 19 individer, sier Kindberg.
– Nedgangen i antall registrerte bjørner i Norge følger samme mønster som bjørnepopulasjonen i Sverige, noe som ikke er overraskende siden de begge tilhører en felles skandinavisk bestand, forklarer han.
Høyere andel hunnbjørner
Selv om det totale antall bjørner i landet går ned, holder antall hunnbjørner seg stabilt. I 2015 var andelen hunnbjørner i bestanden 41 prosent, mot 40 prosent året før.
– Vi registrerer at antallet hunnbjørner er omtrent på samme nivå som tidligere, mens det er en nedgang i antall registrerte hannbjørner, sier Siv Grethe Aarnes fra NIBIO. Hun er ansvarlig for DNA-analysene av prøvene.
– Som tidligere år registreres hunnbjørnene kun i grenseområdene mot Sverige, Finland og Russland, sier Aarnes.
Fortsatt under bestandsmålet
Stortinget har slått fast et nasjonalt bestandsmål på 13 årlige kull med bjørnunger i Norge. Hvor mange kull som fødes hvert år, blir beregnet med utgangspunkt i antall registrerte binner.
– For 2015 er det beregnet at det ble født seks kull i Norge, og det er omtrent på samme nivå som i fjor. Bjørnebestanden er derfor fortsatt under bestandsmålet, sier Kindberg.
God innsamling av prøver
Det ble i 2015 samlet inn til sammen 1293 prøver i åtte fylker, hvorav 860 ekskrementprøver, 422 hårprøver, 10 vevsprøver og en blodprøve. Dette er vesentlig flere prøver enn det ble samlet inn i 2014, men omtrent på samme nivå som i 2013.
– Økningen i antall innsamlede prøver skyldes hovedsakelig at det ble samlet inn tre ganger så mange prøver i Finnmark i fjor som i 2014.
– Av det totale antall prøver i landet er 741 prøver, godt over halvparten, bekreftet å stamme fra brunbjørn, og av disse gav 604 prøver en DNA-profil. Hver bjørn ble derfor i snitt fanget opp med 4,7 prøver, forklarer Aarnes.
Mange bjørner blir funnet igjen
Av de 128 bjørnene som ble påvist i Norge i fjor var 89 individer kjent fra tidligere DNA-analyser av hår, vev og ekskrementer i perioden fra 2005 til 2014. 30 av bjørnene er med sikkerhet påvist i Sverige, Finland eller Russland.
– 39 av bjørnene var ikke registrert i tidligere prøver i Norge. Det kan skyldes at de ikke er fanget opp i tidligere innsamlinger, har vandret inn fra våre naboland, eller at de er unger som er født inn i bestanden, sier Aarnes.
Døde bjørner
Det er analysert til sammen ti vevsprøver fra bjørner som ble registrert døde i 2015. Samtlige vevsprøver var fungerende og kunne føres tilbake til et individ.
– Det var åtte hannbjørner og to hunnbjørner, og fire av de døde hannbjørnene var ikke kjent i Norge fra tidligere, avslutter Aarnes.
Referanse:
Siv Grethe Aarnes mfl: Populasjonsovervåking av brunbjørn. DNA-analyse av prøver innsamlet i Norge i 2015. NIBIO-rapport 2016.