Kan være verdens dødeligste rovdyr

Glem løve og hai. Verdens kanskje mest effektive rovdyr har fire vinger, store øyne og flyr så elegant at USAs militære forsker på dem for å lage bedre drone-fly.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Øyenstikkerens gigantiske øyne med ca. 30.000 piksel-lignende fasetter gir den et perfekt bilde av omgivelsene. (Foto: Mick Hedley/Flickr, CC)

I samarbeid med:

Denne artikkelen er laget av NRK.


 

Du trodde kanskje at løver i flokk eller store haier var de mest effektive rovdyrene, fulle av muskler og ubarmhjertige tenner som de er?

Det er langt fra sannheten, ifølge ny forskning. For selv om disse dyrene ser fryktinngytende imponerende ut når de setter tanngarden i sitt bytte, blir det ofte bomtur.

Faktisk er løven heldig om en av fire jaktturer ender med mat. For den fryktinngytende hvithaien er også treffprosenten forholdsvis lav: rundt 50 prosent, ifølge forskning gjengitt i New York Times.

Da er det noe annet med øyenstikkeren. Ny forskning antyder nemlig at den er den mest effektive jegeren i dyreverdenen. Den fanger sine flyvende bytter i luften, og lykkes over 95 prosent av gangene.

_____________________

Les hele saken på NRK.no

Powered by Labrador CMS