Siste hånd på Hubble

Romteleskopet Hubble er øyet som ser dypt ut i verdensrommet for meg og deg. Det har blitt et øye som setter følelser i sving.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta om Hubble

Hubble Space Telescope er oppkalt etter den amerikanske astronomien Edwin P. Hubble (1889—1953).

Teleskopet ble skutt opp 24. april 1990 med romferga Discovery, og har hatt fem vedlikeholds- og oppgraderingsrunder. 

Servicing Mission 1:
Desember 1993
Servicing Mission 2:
Februar 1997
Servicing Mission 3A:
Desember 1999
Servicing Mission 3B:
Februar 2002
Servicing Mission 4:
Mai 2009

Størrelse:
Lengde: 13.2 meter
Vekt: 11 110 
Maks diameter: 4.2 meter
 

- Hubble er ikke bare en satellitt - det handler om menneskehetens søken etter kunnskap, sa astronaut John Grunsfeld utenfor luftslusa på Hubble-reparasjonens siste dag.

- På dette oppdraget har vi fått prøve noen ting som enkelte sa var umulig. Vi har klart det, og vi ønsker det beste for Hubble, fortsatte han.

[gallery:1]

Det var nemlig ingen selvfølge at det populære romteleskopet skulle få denne siste reparasjonen og oppgraderingen.

Avlyst

Den femte planlagte serviceferden til Hubble i 2005 ble avlyst etter ulykken med romferga Columbia. Det førte til en opphetet offentlig debatt som engasjerte mange.

Astronauter som reiser med romferga til Hubble kan nemlig ikke nå romstasjonen dersom noe skulle gå galt. Dermed mente NASA-ledelsen at risikoen var for stor.

Det var ikke alle enige i. Romfartsorganisasjonen ble etter hvert bedt av den amerikanske Kongressen om å finne en måte å holde liv i teleskopet på.

Et offisielt panel fra National Academy of Sciences kom med en anbefaling som sa at Hubble burde fikses på tross av risikoen.

Offentlig støtte

NASA prøvde seg med planer om en robotferd for å reparere teleskopet, men kom til at dette ikke var mulig.

Etter hvert ble det holdt flere høringer i Kongressen, og kampen for å redde Hubble fikk stor offentlig støtte, inkludert tusenvis av brev fra skolebarn over hele landet.

I 2005 skjedde det utskiftinger i NASA-ledelsen. Goddard Space Flight Center fikk etter hvert grønt lys til å forberede en bemannet vedlikeholdsferd til Hubble, og i 2006 ble den endelige avgjørelsen tatt.

Operasjonene som har blitt utført de siste dagene har altså vært planlagt i flere år, og karakteriseres som meget utfordrende.

Videoene fra kontrollrommet i Huston, Texas viser med all tydelighet at marginene er små, og Hubble-ekspertene holder pusten ved flere anledninger.

Videoene kan du se ved å følge denne lenken.

Bygd for service

Romteleskopet Hubble ble fraktet ut i bane rundt jorda av romferga Discovery i april 1990. Fordi det henger utenfor kloden, slipper astronomene problemene med at atmosfæren forstyrrer observasjonene.

Hubble er det eneste romteleskopet som har blitt designet slik at astronauter kan besøke det og utføre reparasjoner og oppgraderinger.

Den avanserte operasjonen som har pågått der ute de siste dagene, har altså vært det femte og siste service-besøket for Hubble.

Teleskopet er på størrelse med en skolebuss, henger 569 kilometer over bakken og bruker 97 minutter på sin bane rundt jorda. Farten er 28 000 kilometer i timen.

Store oppdagelser

Teleskopet sender ned rundt 120 gigabyte med data hver uke, og observasjonene har endret vår oppfatning av universet.

For eksempel har Hubble avslørt at universet vi bor i er mellom 13 og 14 milliarder år. Før Hubble varierte beregningene mellom 10 og 20 milliarder år.

Teleskopet har også spilt en viktig rolle i oppdagelsen av mørk energi - en virkelig mystisk kraft som får universet til å utvide seg stadig raskere.

Romteleskopet har dessuten vist oss galakser i alle utviklingsfaser - inkludert de aller tidligste galaksene som ble til da universet fortsatt var ungt.

Og så mye, mye mer.

Tilgjengelig for alle

Astronomer fra hele verden har hatt tilgang til observasjonstid med teleskopet.

Det fungerer slik at forskerne sender inn forslag til observasjoner, mens ekspertgrupper velger ut hvilke som skal utføres.

Så fort observasjonene er gjort, får astronomene ett år til å forske på dem før dataene blir offentliggjort for alle.

Bildene Hubble har tatt ligger fritt tilgjengelig på nettet, og byr på en svimlende reise i rommet der ute for den som tar seg tid til å kikke litt.

Lenker: 

Hubblesite: Hubbles egen nettside

NASA: Hubble servicing mission

NASA: Space Shuttle
 

Powered by Labrador CMS