Kinesisk månefartøy kan være stanset av støv og kulde

Jadekaninen, den kinesiske måneroveren, støter på problemer bare seks uker etter landing.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den solcelledrevne Jadekaninens oppdrag skulle egentlig vare i tre måneder. Nå ser det ut som om det kan være slutt allerede etter seks uker. (Foto: CSNA)

Landingsfartøyet Chang'e-3 landet på månen 14. desember i fjor, og ut rullet Yutu-roveren, også kalt Jadekaninen.

Dette var kinesernes første månerover, og den første myke landingen på månen siden 1976.

Se video fra landingen fra Euronews:

Men nå, bare seks uker senere, ser det ut som om den 1,5 meter lange månebilen har gått på en smell.

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder at måneroveren har blitt rammet av en mekanisk feil forårsaket av de vanskelige forholdene på måneoverflaten.

Farlig støv

Månen er nemlig full av støv. Det ødeleggende månestøvet blir til når bittesmå meteorider smeller ned i bakken og danner glassaktige partikler som fyker rundt på måneoverflaten.

Støvet på månen kan også bli statisk og feste seg inn i kriker og kroker i jadekaninens elektronikk og mekanikk.

Iskald månenatt

På månen varer en natt en halv måned. I månenatten kan det bli så kaldt som -180 grader, og både landingsfartøyet og roveren er designet så de skal gå i dvale når det er som kaldest.

Den første månenatten gikk fint for både Jadekaninen og landingsfartøyet, men da temperaturen begynte å falle igjen inn mot den neste natten, så sluttet roveren brått å fungere.

Se video om Jadekaninens problemer fra CNN:

Ifølge New Scientist er det mye som kan gå galt når roveren gjør seg klar for dvale. Først skal masten foldes ned for å beskytte de ømfintlige instrumentene, og så skal solcellepanelet vinkles slik at det får tatt i mot de første solstrålene når månemorgenen endelig kommer igjen to uker senere.

Hvis noe av dette går galt, som hvis støv setter seg fast i maskineriet, kan instrumenter og mekanikk bli eksponert for bitende kulde.

Etter planen skal roveren vekkes fra dvalen igjen 8. februar, og siden det er ikke mulig å kommunisere med den mens månenatten herjer, så må det kinesiske bakkemannskapet vente før de får vite hvor alvorlige skadene er.

Powered by Labrador CMS