Kuslakteren fra det ytre rom

En meteoritt som traff og drepte ei ku var blant samlerfetisjene som gikk for høye priser på en auksjon i New York. Det er svært sjelden at meteoritter treffer og skader levende vesener, men det skjer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Rekonstruksjon av den uheldige kua fra Trujillo. (Illustrasjon: forskning.no)"

Meteorider - meteorer - meteoritter

Astronomen som fant betegnelsene for steiner fra himmelrommet var neppe dyslektiker. Tre ord som er til forveksling like betegner nemlig tre faser i steinenes fall fra de høye sfærer mot jorderike.

Først tumler meteoroiden rundt i verdensrommet. Meteoroider er småsteiner som ble til overs etter at solsystemet ble dannet.

Så lyser meteoren opp på himmelen i noen hektiske sekunder fordi friksjonen mot luftlagene får den til å gløde.

Til slutt faller kanskje restene ned på jorda som meteoritter. Dette er de små og store steinene som treffer alt fra kuer i Venezuela til utedoer i Rygge.

Det er to hovedtyper meteoritter: steinmeteoritter og jernmeteoritter. De første kommer antagelig av ytre lag fra ødelagte småplaneter, mens jernmeteorittene kommer fra den metallholdige kjernen av de samme asteroidene.

 Kilde: Wikipedia

Ku-slakteren fra himmelrommet ble solgt for 1300 dollar, melder BBC News. Den er det eneste sikre tilfelle av at en meteoritt har truffet og drept et levende vesen i nyere tid.

Meteoritten kalles Valera-meteoritten, og går også i spansktalende land under økenavnet Vaca Muerta II. Vaca Muerta betyr “død ku”.

Det finnes også en Vaca Muerta I. Den var en større meteoritt som falt ned på stedet Vaca Muerta i Atacama-ørkenen i Chile i 1861, men uten å drepe kuer. Atacama-ørkenen er nemlig verdens tørreste sted, uten et gresstrå.

Det er anslått at Valera-meteorittens spesielle historie har økt verdien opptil ti ganger. Derfor har det også blitt spekulert om ikke noen luringer har diktet opp hele historien for å tjene penger på steinen.

Most til kjøttdeig

Den tradisjonelle historien er i alle fall at noen bønder i Trujillo i Venezuela natt til den 15. oktober 1972 ble vekket av et kraftig smell. Det var meteorittsteinen som brøt lydmuren.

Morgenen etter fant de en stor stein ved siden av en død ku. Steinen hadde laget kjøttdeig av nakken og skulderen til kua.

I følge auksjonshuset Bonhams i New York skal så legen som eide bondegården ha erklært kua si død av meteorittnedslag, en dødsårsak han visstnok skal ha tatt med den største selvfølgelighet.

I følge vitner ble så kua fortært og meteorittsteinen brukt som dørstopper, inntil en astronom fra Andes-universitetet fikk høre om hendelsen og kom for å undersøke.

Liten sjanse for å bli truffet

"De aller fleste meteorider er små støvkorn som brenner opp i atmosfæren som stjerneskudd."

De aller fleste meteorider som suser gjennom rommet er ikke mer enn støvkorn, og brenner opp som stjerneskudd i atmosfæren før de treffer jorda.

Dette “støvregnet” øker vekta til jordkloden med 40 000 tonn hvert år, så det er de mange små stjerneskuddene som utgjør hovedtyngden av stoff som treffer oss fra verdensrommet.

Likevel er det de få større steinene som får mest oppmerksomhet. Hvert år treffes jordkloden av omtrent 400 meteoritter med størrelse fra klinkekuler til fotballer og noen veldig få enda større.

Tettere befolkning gir flere treff

"Willamette-meteoritten er den største som er blitt funnet i USA med en vekt på 15,5 tonn."

Bare om lag en prosent av disse blir funnet. Dette viser at jordkloden ennå har store ubebodde områder, men faktum er at stadig flere hus og andre menneskelagde objekter blir truffet.

I det første kvartalet av 1900-tallet ble bare ti slike treff rapportert. I det siste kvartalet av samme århundre var tallet tredoblet. Årsaken kan være en kombinasjon av at kommunikasjon er blitt lettere og at det er flere folk som bor tettere.

Meteorittsommeren 2006

Mange rapporter forteller om meteoritter som treffer hustak og gårdsplasser. Dette skjedde også sommeren 2006. En huseier i Orre på Jæren oppdaget i følge Jærbladet at det var et stort hull i grusen på gårdsplassen. I hullet fant han en stor stein, som astronomer kunne fastslå var en meteoritt.

Samme sommer så mange mennesker i Moss og Rygge en stor ildkule og hørte smell og fresing som fra fyrverkeri. Det var en stor meteor, som også kalles en bolide.

I følge Moss Dagblad satt en hytteeier på utedoen på hytta si i Rygge. Han hørte først flere drønn som fra kanoner, men de skyldtes ikke dårlig fordøyelse.

Litt etter hørte han nemlig hvisling og så et smell da en del av meteoren traff bølgeblikktaket halvannen meter unna.

Rett i radioen

Det eneste menneske som sikkert har blitt truffet av en meteoritt, er Ann Elisabeth Hodges fra Alabama i USA. Den 30. november 1954 ble hun brutalt vekket av middagsluren da en meteor på størrelse med en grapefrukt kom gjennom taket på huset hennes.

Den knuste først det store radiokabinettet i stua og traff så armen og hoften hennes. Hun ble sterkt forslått men kunne gå og varsle det som hadde skjedd.

Ann Hodges ble verdenskjent kjendis som det første menneske som var truffet av et utenomjordisk objekt. Dette var midt i den store flygende-tallerken-galskapen i USA.

Mannen hennes forsøkte først å få solgt meteoritten for å dekke skadene på huset, men da hadde interessen allerede lagt seg. Anne Hodges fikk nok av både kjendislivet og meteorittsteinen, og donerte den til Alabama Museum of Natural History. Der ligger den fortsatt til alment skue.

Tunguska-meteoriden

"Dette fotografiet ble tatt i Tunguska-området av den første ekspedisjonen dit i 1927, nesten tjue år etter meteorid-eksplosjonen."

At meteoritter ikke har drept levende skapninger i nyere tid, er trolig en sannhet med modifikasjoner.

Den 30. juni 1908 traff en stor meteorid jordatmosfæren over øde områder nær elva Podkammennaja Tunguska i Sibir. Selv om meteoriden gikk i oppløsning før den traff bakken, gjorde den store ødeleggelser.

Det er beregnet at sprengkraften fra treffet tilsvarte tusen Hiroshima-bomber. Selv om treffpunktet var øde skogområder, må adskillige firbente pelsdyr og kanskje noen tobente pelsjegere ha satt livet til.

Dødstallene får vi trolig aldri vite, for da forskere undersøkte stedet mange år seinere, fant de bare forkullede trær som var veltet i alle retninger ut fra “ground zero”.

Livgiver og masseødelegger

Hvis vi ser lenger tilbake i historien , kan kjempemeteoritter ha forårsaket de største katastrofene i jordas historie.

Den mest kjente katastrofen er den som utryddet dinosaurene og mange andre dyrearter mot slutten av Kritt-tiden for 65 millioner år siden.

"Asteroider og kometer kan ha vært både livgivere og masseødeleggere i jordas historie. (Illustrasjon: NASA)"

Forskerne tror at en liten klode eller asteroide traff jorda og hvirvlet opp så mye aske at det ble for kaldt for mange livsformer.

Før den tid igjen kan imidlertid vann fra kometer som kolliderte med jorda ha gitt oss det vannet som kloden trengte for at livet på jorda skulle utvikle seg.

Kjøp en, da vel

Kollisjoner med legemer fra himmelrommet kan altså ha vært både livgivende og ødeleggende for jorda. Men i vår tid er meteoritter mest av alt samlerobjekter.

Det finnes i dag et stort marked for fragmenter av meteorittsteiner. Flere nettsteder har spesialisert seg på slike varer, og du kan få kjøpt en pen liten klump på ti gram til rundt 400 kroner.

Referanser:

Powered by Labrador CMS