Menn i parforhold mener at de er morsommere enn sine partnere, men stemmer det?
Menn i parforhold mener at de er morsommere enn sine partnere, men stemmer det?

Menn er overbevist om at de er morsomst i parforholdet

Men er det virkelig slik? Kvinner er skeptiske.

Ny forskning viser at gode vitser er et tegn på et sunt parforhold. Studien, som er publisert i tidsskriftet Personality and Individual Differences, viser imidlertid også at menn helst ser seg selv som den morsomste i parforholdet.

De er også mest fornøyd når partneren synes det.

Humorforsker Marc Hye-Knudsen, som er Lab Manager på Cognition and Behavior Lab ved Aarhus BSS i Danmark, synes det er interessant forskning.

– Resultatene passer godt sammen med det tidligere forskning har vist. Menn er mer selvhevdende når det kommer til humor, sier Hye-Knudsen.

Menn vil være morsomst

Forskerne ga 149 heteroseksuelle par i langvarige forhold spørreskjemaer som skulle være med på å undersøke humorens rolle i forholdene.

Forskerne undersøkte hvor mange vitser som blir sagt, og av hvem. Her var det tydelig at det er mennene som kommer med flest.

Det stemmer ifølge Hye-Knudsen godt overens med tidligere forskning som viser at kvinner bruker latter som en belønning.

– Menn og kvinner mener det ikke når de sier at de vil ha en partner med god humor. Kvinner vil ha en mann som kan få dem til å le, mens menn vil ha en kvinne som ler av vitsene de kommer med, sier Hye-Knudsen.

Menn og kvinner søker bekreftelse på ulike måter når det kommer til humor.

Men menn vil ikke bare fortelle flest vitser. De vil også fortelle de morsomste, og ifølge studien mener de også at de gjør det.

Forskningen indikerer også at menn ofte bruker vitser til å håndtere konflikter.
Forskningen indikerer også at menn ofte bruker vitser til å håndtere konflikter.

Men er menn faktisk morsomst?

Studien viser imidlertid at mange kvinner er skeptiske.

I de forholdene der kvinner mener de er morsomst, er mennene mindre fornøyd.

De har ifølge forskerne behov for den formen for bekreftelse.

Studien finner imidlertid flere tegn til at menn kanskje ikke alltid er den morsomste i forholdet. Selv om menn forteller flere vitser, responderer begge kjønn på hverandres vitser uansett.

– Kvinnene forteller færre vitser, men parene ler like mye av dem, sier Hye-Knudsen.

Humor knytter oss sammen

Forskerne kommer også fram til en annen konklusjon som handler om en klassisk diskusjon om humor: Har det en virkelig funksjon i et parforhold?

Humor har åpenbart fortsatt en viktig rolle i parforholdene. Mekanismene som ofte handler om å flørte og finne en partner, fortsetter altså inn i forholdene.

Det indikerer ifølge Hye-Knudsen at det har en funksjon som ikke bare handler om å signalisere god partnerforbindelse. Humor er altså ikke bare en påfuglhale.

– Par som ler mye sammen, er mer fornøyd med parforholdet. Det er kanskje ikke så overraskende, men det tegner et bilde av at humor faktisk har en funksjon. Når vi ler sammen, binder vi oss tettere sammen, sier Hye-Knudsen.

De parforholdene der parene lo mest av sine partneres vitser, hadde også den største tilfredsheten. Det var ofte de forholdene der parene lo av hverandres vitser.

Studien viser at humor binder par tettere sammen.

– Humor er ikke bare for sjekking. Det er et sunnhetstegn at man kan le i et parforhold, så når folk sier at de leter etter det, er det kanskje ikke noen dum idé, sier Hye-Knudsen.

Referanser:

Łukasz Jach mfl.: Do they fit together like the Joker and Harley Quinn? Joking, laughing, humor styles, and dyadic adjustment among people in long-term romantic relationships. Personality and Individual Differences, 2022. DOI: 10.1016/j.paid.2022.111859

Jeffrey A. Hall: Humor in romantic relationships: A meta-analysis. Personal Relationships, 2017. (Sammendrag) DOI: 10.1111/pere.12183

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS