Blidgjør universet med gode gjerninger

Har du noen gang prøvd å forbedre karma ved å gjøre en god gjerning før noe viktig, men ukontrollerbart skal skje? Du er ikke alene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

De fleste av oss har nok krysset fingre, banket i bordet eller gjort andre mer eller mindre meningsløse forsøk på å sikre utkommet av en jobbsøknad, en medisinsk test eller noe annet ukontrollerbart i livet.

Og nå mener amerikanske forskere at vi mennesker også forsøker å forbedre sjansene våre ved å gjøre gode gjerninger som i virkeligheten ikke har den minste innflytelse på situasjonen.

- Selv om folk ikke virkelig tror på karma, kan de likevel ha en intuitiv oppfatning av at gode ting skjer med gode folk, sier Benjamin Converse fra University of Virginia.

Jeg lover å forbedre meg!

Det var i utgangspunktet gode gjerninger i motsatt rekkefølge som inspirerte forskerne, nemlig de typiske lovnadene vi lirer av oss når mye står på spill:

- La resultatene fra legeundersøkelsen inneholde gode nyheter! Da skal jeg love å passe bedre på både skrotten og familien i framtida! Og donere flere penger til Leger uten grenser.

Er dette egentlig en del av et mer generelt menneskelig fenomen hvor vi kjøpslår med skjebnen eller universet – hva nå det måtte bestå av – i pressede og ukontrollerbare situasjoner?

- Alle er kjent med gjensidighet, ideen om at hvis du klør meg på ryggen så skal jeg klø deg. Vi lurte på om folk tenker slik selv når de ikke har å gjøre med en annen person, sier Converse i ei pressemelding.

Donerte mer

Forskerne gjorde flere eksperimenter hvor de fikk forsøkspersoner til å forestille seg viktige og ukontrollerbare situasjoner, som det å vente på resultatene fra en graviditetstest eller en studiesøknad, eller utfallet av en rettssak.

Ei kontrollgruppe tenkte på andre ting.

Resultatene viste at de som tenkte på det usikre etterpå var mer villige til å donere både tid og penger til veldedige formål, men ikke til underholdning eller moro. Det samme holdt stikk i ei gruppe virkelige jobbsøkere.

Det viste seg også at forsøkspersonene som faktisk gjorde gode gjerninger hadde større tro på et positivt utfall av den ukontrollerbare situasjonen.

Dermed kan det altså se ut som om blidgjøringa av universet har noe for seg, selv om innsatsen kanskje ikke har noen nevneverdig innflytelse på verken graviditetstester eller juryer.

- Hvis intuisjonen får oss til å bidra til et godt formål og gjør oss litt mer optimistiske i mellomtida, virker det som en god ting, konkluderer forskerne.

Referanse:

B. A. Converse, J. L. Risen & T. J.  Carter, Investing in karma: When wanting promotes helping, Psychological Science, juli 2012.

Powered by Labrador CMS