Skjønnhet er… 36 prosent

Hva er hemmeligheten bak kvinnelig skjønnhet? Tallene 36 og 46 er funnet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hemmeligheten bak kvinnelig skjønnhet er tallfestet. Bildet viser Venus, utsnitt av "Primavera" (våren) av Sandro Boticelli. (Foto: Wikimedia Commons)

Skjønnhet kommer innenfra, mener noen. Mens andre bruker manipulert datagrafikk og forsker på overflaten.

Forskere ved University of California, San Diego i USA og University of Toronto i Canada har lett etter formelen for kvinnelig skjønnhet og mener å ha funnet det ideelle forholdet mellom øyne, munn og ansikt.

Rangerte ansikt

I fire ulike forsøk ble studenter bedt om å rangere hvor attraktive de oppfattet ulike kvinneansikt å være. Målet var å teste om det finnes en felles formel for skjønnhet.

- Vi vet allerede at ulike ansiktstrekk gjør et kvinneansikt attraktivt – for eksempel store øyne eller fyldige lepper, sier professor Kang Lee ved University of Toronto i en pressemelding.

Nå var målet å finne om det er et optimalt forhold mellom øyne, munn og ansikt. Forskerne fant at de ideelle målene er at avstanden mellom øyne og munn skal være 36 prosent av ansiktets lengde og at avstanden mellom øynene skal være 46 prosent av ansiktets bredde.

Gjennomsnitt = vakkert

Interessant nok er disse målene er et gjennomsnitt av alle ansikter, påpeker forskerne. De mener at det vi oppfatter som vakkert formes ut fra et gjennomsnitt av alle fjes vi har sett.

Alle kunsthistoriens ideelle mål for kvinneportretter kan dermed kastes på skraphaugen, mener forskerne, og erstattes med det gyldne gjennomsnitt.

Forklaringen på gjennomsnittets tiltrekningskraft kan være at det på samme måte som symmetri i ansiktet kan være noe vi oppfatter som et tegn på sunnhet og helse hos personen som står foran oss.

Eksempler på ansikter med ulikt forhold mellom lengde og bredde. Ansikter med et gjennomsnittlig forhold mellom lengde eller bredde ble utpekt som mest attraktive. Disse er rammet inn i svart. (Ill.: Pamela Pallett, UC San Diego)

Hvite ansikt

Det er kun hvite ansikter som er studert, og funnene er basert på preferansene til nordamerikanske studenter i en viss aldersgruppe.

- Studien forklarer hvorfor en attraktiv person noen ganger kan se lite attraktiv ut - og omvendt - etter å ha vært hos frisøren, fordi en ny frisyre endrer proporsjonene, sier Lee i pressemeldingen.

I forsøkene var alle ansiktstrekk like, med unntak for forholdet mellom øyne, munn og ansiktets omriss. Studien er publisert i tidsskriftet Vision Research.

Forskerne mener nye undersøkelser kan trenges for å finne om skjønnhetsformelen er annerledes for ikke-hvite ansikter.

Referanse:

Pamela Pallett, Stephen Link og Kang Lee: New ’golden’ ratios for facial beauty, Vision Research 2009; publisert online 6. november før trykt utgave. Abstract.

Powered by Labrador CMS