Statsminister Matteo Renzi satset stillingen sin på at italienske velgere skulle si ja i en folkeavstemning for å endre grunnloven. Han tapte. (Foto: Epa, Alessandro Di Meo, NTB scanpix)

Podcast: Mister de gamle elitene og politiske partiene grepet?

I denne spesialepisoden tar programleder Jonas Dræge for seg Italia og folkeavstemningen om grunnlovsendringer der. Statsminister Matteo Renzi gikk på et sviende nederlag. Hva blir konsekvensene for Italia og Europa?

Noen framstiller Italias folkeavstemning som en ny Brexit – et nytt knefall for EU. Hvorfor stemte folket ned de store endringene som skulle gjøre den italienske staten mer handlingsdyktig?

Utfordrerne fra den populistiske Femstjerner-bevegelsen og høyreradikale Lega Nord ser sitt snitt Hva blir konsekvensene for italiensk og europeisk politikk?

Studier peker på at forsøket på å knytte folkeavstemningen til statsministeren og gjøre det til et valg mellom den trygge eliten og ustabile populister slo grovt feil. Heri ligger kanskje en pekepinn på veien framover i kampen mellom de etablerte og utfordrerne i Europa.

Her finner du podcasten på iTunes.

Powered by Labrador CMS