Vårflommen følges fra satellitt

I år var første helg i mai den varmeste siden 1934. Dette satte fart i snøsmeltingen som igjen førte til at vannet steg i mange vassdrag. Flere steder på Østlandet varslet NVE 10- til 20 årsflom.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Hallingsdalselva torsdag 6. mai"

Vannet steg aller mest nederst i Hallingdal. Torsdag kom de første rapportene i pressen om oversvømte campingplasser, og stengte veier. Fra lørdag kveld var vannstanden på retur de fleste steder.

"Hallingsdalselva fredag 7. mai"

Bildeserien viser flommen i Hallingdalselva, torsdag 6. mai 2004, kl 09:53, fredag 7. mai kl 22:50 og søndag 9. mai kl 09:59. Bildene er fra ASAR-sensoren på
satellitten ENVISAT. Radarsatellitter har den store fordelen at de kan avbilde Jorda uavhengig av vær og lysforhold. Ved flom er det ofte skyer som gjør at vanlige optiske satellittbilder ikke kan brukes.

"Hallingsdalselva søndag 9. mai"

Detaljert informasjon om flomutbredelse og tidsforløp er avgjørende for å kunne
bedre flomvarsling, flomsonekartlegging og planlegging av flomvern. I det EU finansierte prosjektet FloodMan utvikler Norut IT sammen med sju europeiske partnere metoder for rask og nøyaktig kartlegging av flomutbredelse fra radarsatellitt. Målet er å utvikle en nær sanntidstjeneste, hvor ferdig prosesserte satellittbilder kan distribueres i løpet av et par timer.

Les mer…

FloodMan prosjektet
Envisat satellitten
Flomvarsling NVE
Aftenposten sin dekning av flommen

Bildeserien er prosessert av Dr.-stipendiat Stian Solbø

For mer informasjon kontakt Dr. Inger Solheim

Powered by Labrador CMS