Flere født for tidlig etter assistert befruktning

Barn født etter assistert befruktning er oftere født for tidlig og har oftere lav fødselsvekt. Redusert fruktbarhet og befruktningsteknikker kan påvirke barnet negativt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prøverørsbarn er oftere født for tidlig og har oftere lav fødselsvekt sammenlignet med barn i den generelle befolkningen.

Det viser en fersk studie som ser på hva som påvirker negative utfall hos prøverørsbarnde siste 30 årene.

Negative utfall regnes som for tidlig fødsel, lav fødselsvekt, liten størrelse og spedbarnsdød. Forskerne har gått gjennom 65 studier for å prøve å finne sammenhenger.

Fruktbarhet viktig

De konkluderer med at redusert fruktbarhet har en negativ påvirkning på barnet.

Et funn peker i retning av at det kan være særlig mors fruktbarhet som påvirker barnets omstendigheter.

Barn født etter befruktningsteknikken som vanligvis brukes når mannen er ufruktbar, mikroinjeksjon, hadde nemlig færre negative utfall enn dem som ble unnfanget ved hjelp av klassisk prøverørsbehandling.

Hormoner eller prøverør?

Forskerne ser at assistert befruktning kan påvirke barnet negativt.

Men de klarer ikke å gi svar på om risikofaktorene påvirkes av hormonstimulering før den assisterte befruktningen eller den assisterte befruktningen i seg selv, eller begge.

De ser for eksempel at hos samme mor, har et prøverørsbarn høyere risiko for negative utfall enn et barn født etter naturlig unnfangelse. Det er ikke tydelig om hormonene eller befruktningsteknikken er årsaken.

Barn født etter behandling som ikke tar i bruk hormonstimulering, nemlig overføring av befruktede egg som har vært nedfryst, har lavere risiko for å bli født for tidlig.

(Illustrasjonsfoto: Istockphoto)

Dette kan tyde på at hormonstimulering kan ha mer å si enn assistert befruktning i seg selv. Men det kan også tyde på ulike egenskaper hos ferske og frosne egg.

Ett egg bedre enn to

Den vanligste formen for assistert befruktning i Norge innebærer at flere egg befruktes i laboratorium. Deretter settes ett eller to befruktede egg tilbake i livmoren.

Overtallige befruktede egg av god kvalitet fryses ned. Ved et senere tidspunkt kan de nedfryste befruktede eggene tines og settes tilbake i livmoren.

Forskerne anbefaler å bare sette inn ett befruktet egg i livmoren. To befruktede egg betyr potensielt tvillinger, og det kan føre til en tilstand kalt vanishing twin.

Her dør den ene tvillingen i livmoren og absorberes helt eller delvis av den overlevende tvillingen, morkaken eller livmoren. Denne tilstanden påvirker den overlevende tvillingen negativt.

Det er ingen tydelig sammenheng mellom spedbarnsdød og liten størrelse og assistert befruktning.

Referanse:

Pinborg m.fl.: Why do singletons conceived after assisted reproduction technology have adverse perinatal outcome? Systematic review and meta-analysis, Human Reproduction Update, March/April 2013, 19 (2): 87-104, doi: 10.1093/humupd/dms044.

Powered by Labrador CMS