Sex er bra - også for eldre

Eldre mennesker som er seksuelt aktive, holder seg friskere på mange måter: de er mer sosiale, har mer psykisk energi og lavere dødelighet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette hevder høgskolelektor Anne Kate Jenssen ved Høgskolen i Vestfold, som også er spesialist i sexologisk rådgivning.

Eldre har også lyst

- Når seksuell lyst hos eldre blir synlig, ser vi lett på den som et problem og ikke som en helsefremmende ressurs, sier Jenssen.

Unge par kan flørte, kysse og gi hverandre kjærtegn ute på kafe, på bussen og andre steder, mens dette er en uhørt handling for eldre mennesker.

Det fleste eldre vil heller ikke gjøre noe slikt offentlig, det må gjemmes i det private rom og helst ikke snakkes om.

- Dette til tross for at vi vet at mennesker i midten av åttiårene er seksuelt aktive og har glede av sin seksuelle lyst og utøvelse. De er dessuten friskere, med bedre lungekapasitet, bedre surstoffopptak og lavere dødelighet, sier Jenssen.

- 25 prosent av menn i denne aldersgruppen har samleie, og av de resterende 75 prosent kan mange ha seksuell lyst og utlevelse som ikke innbefatter samleie.

- For kvinner er tallene noe lavere: 36 prosent har samleie i 70-årene og 10 prosent ved 85 år. Kvinner som har yngre partnere har oftere sex enn de som har eldre partnere, forteller Jenssen.

- Når vi vet hvor positivt det er, også for eldre mennesker, å ha et bevisst forhold til sin seksualitet, bør det inspirere oss til å arbeide for å beholde gleden, nytelsen og evnen til å leve ut seksuell lyst også når vi blir eldre, sier Jenssen.

Utfordring for eldreomsorgen

Det er imidlertid ingen tvil om at denne måten å tenke på innebærer utfordringer for ansatte i eldreomsorgen. Tenk deg at du som sykepleier kommer inn på et rom om kvelden eller natten, og fru Hansen ligger og masturberer.

- Da er det viktig å trekke seg stille tilbake, men også å tenke at det er godt for henne og hennes psykiske og fysiske helse at hun nyter sin seksuelle lyst, sier Jenssen.

Eller du har herr Olsen, som plages med urinlekkasje og må ligge med bleie om natta, og som drar av seg bleien, kanskje til irritasjon for personalet.

- Hvis sykepleieren forstår at han gjør det for å nå fram til penis og nyte sin seksuelle lyst, er det også enklere å tenke at dette er bra for ham, og at han trenger dette for sin egen helses skyld.

- Utfordringen for helsepersonell er å bli bevisst sin egen måte å tenke på omkring eldres seksualitet, mener Jenssen.

Seksualitet som ressurs - ikke problem

Forskeren mener det er viktig at helsepersonell snakker sammen om pasientenes seksualitet som en ressurs og ikke som et problem.

- De fleste sykdommer og kroniske tilstander har konsekvenser for samliv og seksualitet, og pasienter har ofte behov for å snakke om bekymringer og tanker de har, mener Jenssen.

- Hvis helsepersonell viser at de også kan snakke om slike følsomme temaer, vil det være en hjelp for pasientene. Det gjelder å “så et frø”. I samtale med pasientene kan sykepleiere og andre fortelle at de vet noe om seksualitet og samliv, sier Jenssen.

- De kan formidle at de vet hvor viktig det kan være, også for eldre mennesker, å ikke miste den gode nærheten de har til partneren sin.

- Slik kan vi signalisere at vi kan snakkes med, sier Jenssen.

Små tiltak

Der pasienter, unge som gamle, er innlagt over lengre tid, kunne man få muligheten til å henge et opptattskilt på døra, slik at privatlivet kan dyrkes i fred og ro.

"Anne Kate Jenssen ved Høgskolen i Vestfold"

Jenssen mener at det er viktig at helsepersonellet snakker med partneren til pasienten, slik at de vet at det er lov å være glade i hverandre, vise kjærlighet, og at de har krav på privatliv, også når den ene er pasient.

- La oss tenke oss et par som må leve fra hverandre fordi mannen er blitt dement, sier Jenssen.

- Fram til innleggelsen har de hatt et levende seksualliv med mye fysisk nærhet og kos. Så blir han innlagt. Han begynner å vise tydelig seksuell interesse for andre pasienter. Bør ikke da personalet undre seg over pasientens forhistorie og vaner? spør Jenssen.

- Kanskje har han vært vant til nærhet og kos, slik at hans handling er uttrykk for savn av noe som har vært viktig for hans livskvalitet.

- Ta en prat med kona, hun kjenner jo mannen sin. Kanskje kan det legges til rette for at de kan ha litt privatliv også på en institusjon? Noen ganger tror jeg helsepersonell gjør ting vanskeligere enn de er, fordi de selv har vanskelig for å snakke om seksualitet, sier Jenssen.

- Da er det egentlig bare å sette i gang og samtale om seksualitet. Trening gjør mester, også på dette området.

- Og de fleste eldre mennesker snakker uten større problemer om seksualitet når de blir møtt av personal som har noe trening og som ser positivt på deres behov, avslutter Anne Kate Jensen.

Referanse:

Jenssen. A.K.: Seksualitet hos eldre: Ressurs eller problem? Tema: Helsefremmende arbeid blandt eldre. FGD - nytt. NSFs faggruppe for sykepleiere i geriatri og demens. Desember 2007.

Powered by Labrador CMS