Nå reises Samisk vitenskapsbygg

11. juni 2007 nedlegges grunnsteinen for Samisk vitenskapsbygg i Kautokeino.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Om to år kan Samisk høgskole flytte fra gamle militærbrakker til et flott nybygg. Bygget skal bli et kunnskapssenter for hele Sàpmi - Sameland.

I midten vil det ligge et stort auditorium med tilstøtende bibliotek og kafeteria. Ellers blir det lokaler for journalistutdanningen, naturfag, samfunnsfag og språkfag. Senteret vil også få et eget galleri, og i tillegg kollokvie- og undervisningsrom.

Ideen bak bygningen i Kautokeino er å la hus og landskap bli vevd sammen. Arkitekturen er dristig og formen funksjonell, samtidig som bygget trekker tråder bakover til den samiske kulturtradisjonen.

Samisk høgskole ble etablert i 1989 og har i dag om lag 260 studenter og 52 tilsatte. Høyskolen er en av 25 statlige høgskoler i Norge.

Skolens hovedspråk er samisk både i undervisningen, administrasjonen og blant de ansatte og studentene. Hvert år gir skolen 17-20 forskjellige studietilbud.

Det 8637 kvadratmeter store vitenskapsbygget får en prislapp på 276 millioner kroner. Bygget skal, i tillegg til flere fagutdanninger, romme en rekke samiske institusjoner som Opplærings- og språkavdelingen i Sametinget, Samisk arkiv, Nordisk Samisk Institutt og Kompetansesenteret for urfolks rettigheter.

Powered by Labrador CMS