Fotball er i en stadig utvikling og har blitt raskere, mer intens og mer aggressiv de siste tiårene.
Det har i motsetning til hva man kanskje hadde trodd, ikke vært påvist en økning i skaderisiko som følge av dette.
Tidligere var det slik at ankel- og kneskader dominerte i herrefotball. Nå blir det imidlertid observert et økende antall strekkskader i låret, såkalte hamstringskader.
– Akutte hamstringskader er nå blant de aller vanligste skadene i herrefotball og utgjør omlag hver femte akutte skade. I tillegg tar ofte rehabiliteringen lang tid etter en slik skade, forsker ved Norges idrettshøgskole, Anders Hauge Engebretsen.
Før sesongstart
En studie fra norsk herrefotball blant 508 spillere fra 31 forskjellige lag fra 1. til 3. divisjon på Østlandet, ble utført for å se om spillere med økt risiko for å pådra seg en strekkskade av hamstringmuskulaturen (muskulaturen på baksiden av låret) kunne identifiseres før sesongstart.
Før sesongen fylte alle spillerne ut et spørreskjema om tidligere hamstringskader og muskelfunksjon på baksiden av låret. I tillegg ble det gjort en grundig undersøkelse av lege, og spillerne gjennomførte sprint-, spenst- og styrketester.
– Resultatene viser at tidligere skadde spillere har mer enn dobbelt så høy risiko for å pådra seg en ny skade i muskulaturen på baksiden av låret, sier Engebretsen.
– Vel så spennende er det faktum at avanserte tester og klinisk undersøkelse av erfarne leger og fysioterapeuter ikke bidro til å identifisere risikoutøverne.
– Dette medfører at alle herrelag på alle nivåer, ikke bare eliteutøvere, nå bør trene målrettete forebyggende øvelser, sier han.
Kan unngås
Et enkelt treningsprogram med partner, som ikke krever noe ekstrautstyr (Nordic hamstring lowers), har vist god styrking av hamstringmuskulaturen og forebyggende effekt med tanke på strekkskader.
– Vår anbefaling er at spesielt spillere med tidligere skader bør trene på denne øvelsen, sier Engebretsen.