Flotte og fuktige Forskningsdager i Bergen

Det var mange som trosset vær og vind, og stimlet til Festplassen i Bergen og Kunnskapsfesten forrige lørdag. Teltene var fulle til randen av folk som ville teste de 22 forskningsstasjonene, og mange fikk med seg ett eller flere av foredragene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskningsdagene 2007

Forskningsdagene 2007, som startet fredag 21. september, fortsetter frem til og med 30. september.

Dette er i praksis en stor årlig festival for forskningen, der folk flest er målgruppen. I år arrangeres festivalen for 13. gang. Arrangementene er gratis for publikum.

Festivalen favner alt fra foredrag, demonstrasjoner, debatter og åpent hus til revyer, torgboder og konkurranser, heter det på forskningsdagenes nettside.

Blant målsettingene for Forskningsdagene 2007 er: Å vekke nysgjerrighet, interesse og forståelse for forskning og forskningens resultater, formidle hva forskningen betyr i vårt daglige liv, og bidra til rekruttering av unge til forskning.

Kilde:Forskningsdagene 2007

Barn hengende opp ned i stropper mens de plantet erter, iherdig tråkking på “varmepumpesykkel” og høye smell fra støveksplosjoner.

Stakk du nesen inn i ett av teltene på Festplassen i Bergen, hvor forskningsstasjonene holdt til i helgen, fikk du se og oppleve mye forsjellig.

Testet helsen på forskningsstasjonen

Fred Ivan Kvam, førsteamanuensis ved Institutt for sykepleie, var primus motor for Høgskolen i Bergen sin forskningsstasjon. Her fikk flere hundre store og små måle blodtrykket, BMI-verdien og blodsukkeret sitt av syv sykepleiestudenter fra høgskolen. Stasjonen var svært populær, forteller Kvam.

 

- De aller fleste av dem som fikk testet helsen kunne få en god melding med seg hjem. Men så var det også noen vi anbefalte å ta en tur til fastlegen. De det gjaldt tok det på en fin måte, sier han, og legger til at dette frister til gjentagelse neste år.

Forsket på kilmaendringer

Tradisjonen tro var første dagen av Forskningsdagene viet til barna og til skoleprosjekter. Høgskolens skoleprosjekt i år tok for seg temaet klimaendringer. 6A ved Sælen skole har den siste tiden blant annet forsket på hva som vil skje dersom Sydpolen eller Nordpolen skulle smelte.

- Det var veldig spennende å holde på med og vi har lært masse. Istedenfor å gjøre ting som vi alltid gjør, som å skrive i bøker og så videre, fikk vil lov til å være ute og holde på med forsøk, sier Fredrik og Vegard i 6A.

Resultatene ble presentert for andre 6-klassinger på Festplassen til stor applaus.

- Dette er absolutt en god måte å bevisstgjøre barna på klimaproblematikken. Jeg merker at elevene er veldig interessert i å jobbe på denne måten, forteller klasseforstander Kirsten Ramstad.

Spilte på isinstrumenter

"Skoleelever på Festplassen i Bergen (Foto: Jørn Lavoll)"

Kunnskapsfesten på lørdag ble åpnet med musikalske innslag fra både Direksjonsmusikken ved Norges Handelshøyskole og Terje Isungset. Sistnevnte fremførte verket “Global Ice” på instrumenter laget av is og med Lena Nymark på vokal. Polarheltene Fridtjof Nansen og Roald Amundsen stakk også innom den offisielle åpningen.

Siden var det duket for alle foredragene. Fra halv ett til fire på ettermiddagen ble det holdt fire foredrag i halvtimen på og rundt Festplassen. Samtidig tok historiker og seniorrådgiver ved Høgskolen i Bergen, Egil Ertresvaag, med seg 40 stykker rundt på byvandring. Her fikk tilhørerne høre om hvordan Bergen har blitt til en storby.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Bergen - Les mer

Powered by Labrador CMS