Overvekt truer USAs økonomi

To tredeler av voksne i USA og 25 millioner barn er fete eller overvektige. Epidemien truer både helsetilstanden i USA og landets konkurranseevne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I en rapport fra Trust for America’s Health heter det at andelen overvektige fortsetter å øke i 31 delstater og at 85 prosent av amerikanerne nå mener at det dreier seg om en regelrett epidemi.

I de siste 25 årene er andelen fete fordoblet fra 15 til 32 prosent, og i samme periode er andelen overvektige barn tredoblet.

Dårlig ernæring og mangel på fysisk aktivitet gjør at det nå er økende risiko for at amerikanere pådrar seg sykdommer som diabetes, hjerteproblemer og slag, og til og med noen former for kreft.

«Barn i dag er den første generasjonen som antakelig kommer til å leve kortere og mer usunne liv enn sine foreldre,» heter det i rapporten.

Videre sier rapporten at USAs økonomiske konkurranseevne kommer til å rammes etter hvert som arbeidsstyrken blir mindre sunn og mindre produktiv, og at helseutgiftene i forbindelse med overvekt vil true overskuddet til amerikanske bedrifter.

De hardest rammede områdene i USA er de fattige sørstatene. I alle delstatene unntatt tre - Colorado, Massachusetts og Vermont, er over 20 prosent av befolkningen fete.

Byen New York trekkes fram som et eksempel på at det er mulig å gjøre noe med epidemien. Byens myndigheter har pålagt alle restauranter å opplyse om nærings- og kaloriinnhold og slutte å bruke transfett.

Definisjonen på overvektig er en kroppsmasseindeks på mellom 25 og 30, mens de fete er de som har en kroppsmasseindeks på over 30. Normalvekt ligger mellom 18,5 og 25. (NTB)

Powered by Labrador CMS