I en ny studie forsøkte forskere å sammenligne effekten av røyk og e-damp på celler. Studien får nå kraftig kritikk. (Foto: Shutterstock)

Går hardt ut mot e-sigarettstudie

E-sigaretter er på ingen måte like farlig som røyking, påpeker britisk forsker.

forskning.no og en rekke andre internasjonale nettaviser meldte nylig om en studie som viste hvordan e-sigarettdamp kan ha en ødeleggende effekt på menneskeceller i laboratorium.

Forskerne bak studien hevdet at e-damp dermed er like farlig som sigarettrøyk.

Men nå kritiserer den britiske professoren Linda Bauld i en kronikk i The Guardian studien for å være svært misvisende.

Overlevde ikke vanlig røyk

I tillegg til forbeholdene som ble omtalt i forskning.nos tidligere artikkel, påpeker Bauld også at det ikke kommer fram hvor stor skade menneskeceller fikk fra vanlig sigarettrøyk.

Forskerne i studien forsøkte nemlig å sammenligne effekten av røyk og e-damp på celler. Det gjorde de i et forsøk hvor menneskeceller ble utsatt enten for et konsentrat av e-damp eller et konsentrat fra vanlig sigarettrøyk.

Men i forsøket overlevde ikke menneskecellene mer enn 24 timer med konsentrat fra røyk. Dermed kunne ikke forskerne gjøre en skikkelig sammenligning. Derimot greide den samme typen celler å overleve påfyll av e-damp hver tredje dag i flere uker. Selv om cellene ble påvirket av e-damp, var altså ikke effekten på noen måte like ille som effekten fra vanlig røyk.

Bauld mener dette kom ikke godt nok fram, verken i studien eller mediedektningen som fulgte.

– Det er få ting som er uten risiko, og ingen har hevdet at e-sigaretter er risikofrie. Men som et alternativ til et dødelig produkt som dreper én av to av de som røyker regelmessig, som mister i snitt ti år av livet sitt, er e-sigaretter et mye bedre alternativ, skriver Bauld. 

Powered by Labrador CMS