Slåttehumla surrer

Ei diger, svart humledronning flytter seg fra blomst til blomst blant rødkløver og tiriltunge. Etter en serie på ti bilder er beviset sikret: Norges sjeldneste humle, slåttehumla, er for første gang fotografert i naturlige omgivelser her til lands.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er det første bildet på 60 år av slåttehumle i naturlige omgivelser. (Foto: Tor Bollingmo) (Foto: BRAINS Media / Tor Bollingmo)
Dette er det første bildet på 60 år av slåttehumle i naturlige omgivelser. (Foto: Tor Bollingmo) (Foto: BRAINS Media / Tor Bollingmo)

FAKTA om slåttehumle (Bombus subterraneus)

Dronningen hos slåttehumle er blant våre største humler. Den flyr langsomt og har dyp, brummende lyd. Den er helt svart med svake brune bånd helt bakerst og pelsen er meget tett og kortere enn hos andre humler. På engelsk kalles den Short-haired Bumblebee (korthåret humle).

Slåttehumle har aldri vært vanlig i Norge. Ett funn på Vollebekk, Ås, Akershus i 1949 var det siste inntil arten ble gjenoppdaget på Hurum i 2010. Funnet ved Sandefjord er dermed det andre på over 60 år i Norge.

Humler er viktige i produksjonen av frukt, bær og grønnsaker og uunnværlige for pollineringen av blant annet blåbær og bringebær. Verdien av insektene i verdens matproduksjon er beregnet til verdien av hele det norske oljefondet i løpet av to år, altså rundt 3000 milliarder kroner. 

Tiltak for å vite mer om humler

Kartlegginsprosjektet INVENT-ART - en systematisk innsamling av insekter fra et utvalg naturtyper i Sør-Norge.

Digitalisering av Astrid Løkens vitenskapelige samlinger om humler, som vil tilgjengeliggjøres via Artsdatbankens karttjeneste Artskart.

Etablering av Humlenøkkelen.

Den 11. juni i år befant humleforsker Tor Bollingmo seg ved Fokserød utenfor Sandefjord, kravlende langs vegkanten på alle fire, med fotoutstyret dinglende rundt halsen.

Han hadde en sterk mistanke om at han jaktet på noe stort. Og det gjorde han: Der og da fanget han slåttehumla - som har blitt observert i Norge kun to ganger på over 60 år - til filmen.

- Jeg har studert humler i naturen i over 30 år, og dette er nok høydepunktet, sier Bollingmo.

- Hvis det samtidig kan bidra til en innsats for å bygge opp en levedyktig norsk bestand av slåttehumler, blir jeg dobbelt lykkelig, sier han.

Andre funn på 60 år

Forskerne har trodd at slåttehumla (Bombus subterraneus) har blitt helt borte fra norsk natur.

Forrige funn av slåttehumle ble gjort på Hobøl i Østfold i 2010, av en forsker fra Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB). Før det må vi helt tilbake til 1949 for å spore opp sikre funn av arten.

Hobølfunnet i 2010 fikk stor oppmerksomhet, men det var alltids en mulighet for at denne humla var et tilfeldig streifende individ fra Sverige, hvor det finnes en liten, men livskraftig bestand av slåttehumler.

Fjorårets og årets funn, som altså er de eneste på over 60 år, får ekspertene til å lure på om det kan finnes en liten, livskraftig bestand på begge sider av Oslofjorden.

Full humleinnsats

- Til neste år blir det full innsats for å finne flere slåttehumler, sier Bollingmo, som reiste rundt i hele Sør-Norge i sommer for å samle informasjon om humler. Materialet skal brukes i et skoleprosjekt om humler, som støttes av Artsdatabanken.

I Norge finnes hele 14 prosent av verdens 249 humlearter. Men fortsatt vet vi ikke nok om dem, og Artsdatabanken vil derfor framover jobbe for å øke kunnskapen om norske humler.

Artikkelen er oppdatert 15.10.11 kl 22:00 med nytt bilde.

Powered by Labrador CMS