Røykekutt gir mindre halsbrann

Å stumpe røyken kan redusere plager med halsbrann og sure oppstøt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: (Illustrasjon: www.colourbox.no))

Hvordan unngå halsbrann og sure oppstøt?

Spis regelmessige og små måltider.

Unngå store inntak av kaffe, alkohol, sjokolade, kullsyreholdige drikker og krydret mat.

Ikke spis rett før du skal legge deg.

Overvektige har generelt nytte av vektreduksjon.

Får du halsbrann eller sure oppstøt om natten, kan du heve hodeenden av sengen.

Stump røyken dersom du røyker.

Unngå eller reduser bruk av matvarer som irriterer slimhinnene, som sitrusfrukter, tomater, sure bær og brus.

(Kilde: Norsk elektronisk legehåndbok/Eivind Ness-Jensen)

Om studien

Studiene er basert på resultater fra Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag (HUNT), som er Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning.

Data er framskaffet gjennom tre befolkningsundersøkelser, HUNT 1 (1984-1986), HUNT 2 (1995-97) og HUNT 3 (2006-08).

Til sammen har 120 000 personer samtykket til at avidentifiserte helseopplysninger kan gjøres tilgjengelig for godkjente forskningsprosjekter.

Du har kanskje kjent det bygge seg opp nedi halsen etter et godt og langt måltid, eller en fuktig kveld på byen.

Halsbrann og sure oppstøt er ubehagelig, og noe stadig flere nordmenn er plaget med. Noen kanskje mer enn andre.

– For de fleste er disse plagene uskyldige, men hos dem som er hardest rammet kan det gå utover livskvaliteten, og hos noen ytterst få kan langvarige plager utvikles til kreft i spiserøret, forteller Eivind Ness-Jensen, konstituert overlege ved Sykehuset Levanger og stipendiat ved HUNT forskningssenter ved NTNU.

Han fullfører snart en doktorgrad ved om halsbrann og sure oppstøt.

Plaget av halsbrann

I studien er plagene til 30 000 personer tatt i nærmere øyesyn. Disse var alle deltakere i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) i 1995-1997 og ble fulgt opp i 2006-2008.

– Deltakerne svarte på i hvilken grad de var plaget av halsbrann og sure oppstøt og hvor ofte dette forekom.

– De ble også spurt om de røykte, hvor mye og hvor lenge de hadde røykt og om de gikk på medisiner mot sure oppstøt og halsbrann. I tillegg ble deltakerne både målt og veid, forteller Ness-Jensen.

Hjalp med røykekutt

Deltakerne var fra 20 år og eldre og rapporterte grad av plager med halsbrann og sure oppstøt. En tidligere studie fra samme forskergruppe viser en kraftig økning i slike plager.

På 11 år økte andelen som var plaget av halsbrann og sure oppstøt minst ukentlig, med nesten 50 prosent.

– De som hadde kuttet ut den daglige røykingen, hadde mindre plager enn de som fortsatt røykte, forteller Ness-Jensen.

Medisiner hjelper

Studien viser at forbedringene var størst blant dem som brukte medisiner mot halsbrann og sure oppstøt regelmessig.

Det er ikke påvist at røykekutt bedret plagene blant de som ikke brukte medisiner fast, men dette mener stipendiaten kan skyldes at alle deltakerne som ble studert hadde kraftige plager.

– De kan da ha mer alvorlig sykdom i utgangspunktet, og da er det ikke nok med røykekutt og man må bruke medisiner i tillegg. Vi tror likevel at røykekutt kan gjøre at man trenger mindre medisiner i neste omgang, sier han.

Overvekt viktig årsak

Studien viser også at røykekuttet bare reduserte plagene til normalvektige. Dette kan skyldes at overvekt er en viktig årsak til symptomene, og at røykekutt ikke er nok for overvektige personer med halsbrann eller sure oppstøt, tror Ness-Jensen.

Det er likevel håp for overvektige personer som plages med dette.

En tidligere studie har vist at deltakerne som klarte å gå ned i vekt, hadde økt sjanse for å bedres eller bli kvitt plagene med halsbrann og sure oppstøt. Sjansen for bedring økte i takt med størrelsen på vekttapet.

– Jeg tror at effekten på halsbrann og sure oppstøt kan brukes som en ekstra motivasjon for dem som ønsker å gjennomføre vekttap og røykekutt, sier Ness-Jensen.

Skaper trykk

Halsbrann og sure oppstøt skyldes at surt mageinnhold presses opp i spiserøret. Normalt holdes magesyren på plass i magesekken av den nedre lukkemuskelen i spiserøret.

Halsbrann og sure oppstøt kan forekomme dersom muskelen svekkes eller blir utsatt for stort press.

– Årsaken til at overvektige er spesielt plaget med dette, er fordi magefett skaper et større trykk mot lukkemekanismen slik at syren lettere kommer opp i spiserøret. Røyking på den andre siden får lukkemuskelen til å slappe av og åpne seg.

– I tillegg har røykere mindre spyttproduksjon, som også gjør at syre og matinnhold ikke blir vasket like godt vekk fra spiserøret til magesekken, forteller Ness-Jensen, som også tror snus kan ha samme effekt som røyking.

– Bekymringsfull økning

Eivind Ness-Jensen. (Foto: NTNU)

Ness-Jensen forklarer at halsbrann og sure oppstøt er hovedsymptom ved gastroøsofagael reflukssykdom, en sykdom som skyldes tilbakestrøm av surt mageinnhold til spiserøret.

– Denne sykdommen kan utvikles om man plages med oppstøt og halsbrann regelmessig, og man kan få betennelse i spiserøret. Hos noen kan dette utvikle seg til kreft, som flere studier også har vist.

– Dette er en veldig sjelden kreftform, men vi ser at den øker blant befolkningen, sier Ness-Jensen, som synes at den økende andelen i befolkningen med halsbrann og sure oppstøt er bekymringsfull.

Økt risiko

At andelen voksne som plages ukentlig med halsbrann og sure oppstøt nesten er doblet det siste tiåret, kan delvis forklares med flere overvektige i befolkningen.

– Nettopp overvekt er blant faktorene som nevnes i sammenheng med økt risiko for reflukssykdom, og mest sannsynlig vil dette bidra til den økende forekomsten av kreft i spiserøret som ses i vår del av verden, forteller Ness-Jensen.

Spiserørskreft er sjelden, men er ofte uhelbredelig. I 2009 ble rundt 650 rammet av denne krefttypen.

Referanse:

Ness-Jensen m.fl: Weight Loss and Reduction in Gastroesophageal Reflux. A Prospective Population-Based Cohort Study: The HUNT Study, The Americal Journal of Gaestroenterology 2013; 108:376–382; doi:10.1038/ajg.2012.466.

Powered by Labrador CMS