Det er viktig å vaske hendene med vann og såpe for å hindre smitte.
Det er viktig å vaske hendene med vann og såpe for å hindre smitte.

Nå kommer noroviruset – slik unngår du omgangssyke i jula

Etter covid, influensa og salmonella går vi nå inn i høysesongen for oppkast, diaré og omgangssyke. Vask hendene med såpe og vann, sier FHI.

Omgangssyken kommer etter smitte av norovirus. Det er et svært smittsomt virus som sprer seg lett fra person til person på steder hvor mange samles eller bor tett.

De første utbruddene med norovirus er meldt inn. Like før folk skal samles i julehøytida, advarer FHI om at det nå går mot høysesong for viruset.

Ikke tilberede mat til andre

– De som har omgangssyke eller mistenker at de kan være smittet, for eksempel etter å ha vært i kontakt med personer som er syke, bør være ekstra nøye med håndhygienen. De bør ikke tilberede og servere mat til andre, sier seniorrådgiver Horst Bentele i Folkehelseinstituttet.

Det er såpe og vann som best hindrer smitte, ifølge FHI. Studier viser at håndsprit har begrenset effekt mot norovirus.

– På steder der mange er samlet, bør det være enkelt å få vasket hendene, og det er viktig at det tilrettelegges for dette for eksempel på skoler, i barnehager og lignende, sier Bentele.

Disse bør vente i 48 timer

FHI påpeker at selv om du er mest smittsom mens du har oppkast og diaré, kan du også være smittsom i kort tid før og et par dager etter at det har gitt seg.

Det er ingen anbefalt karantenetid og FHI sier du kan gå tilbake på skole eller jobb når du føler deg frisk. Barn i barnehage eller folk som håndterer mat i jobben, bør derimot vente 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS