Utenriksdepartementet har innvilget deler av en søknad fra Russland om å gjennomføre et forskningstokt. Russland nektes å gjennomføre den delen av forskningstoktet som skulle finne sted ved territorialfarvannet til Svalbard (bildet).

Norge gir begrenset tillatelse til russisk forskningsprosjekt

Norge tillater Russland å gjennomføre deler av et forskningstokt, men ikke ved territorialfarvannet til Svalbard.

Utenriksdepartementet skal ha meddelt Russlands ambassade i Norge at de kun tillater at deler av et forskningstokt med forskningsfartøyet «Dalnie Zelentsy» gjennomføres. Det er Dagbladet som skriver dette.

Ikke Svalbard

Tillatelsen gjelder for den delen av forskningstoktet som finner sted utenfor norsk territorialfarvann.

Russland nektes å gjennomføre den delen av forskningstoktet som skulle finne sted ved territorialfarvannet til Svalbard. De nektes også å la skipet ta sedimentære bunnprøver på norsk kontinentalsokkel, skriver avisen.

Spørsmålet har vært gjenstand for offentlig debatt, og Venstre har bedt regjeringen avslå søknaden, mens Høyre har advart regjeringen mot å være naive.

UD: Norge har rett til å nekte

Statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) ved Utenriksdepartementet opplyser at søknaden er behandlet i tråd med havretten, som gir Norge rett til å nekte havforskning innenfor territorialfarvannet.

Petersson opplyser også at søknaden til det Svalbard-baserte russiske gruveselskapet Trust Arktikugol om å få gjennomføre charterflyginger til og fra Svalbard er returnert på grunn av mangler ved søknaden og for lite informasjon.

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS