Raketten ble skutt opp for å gjennomføre et eksperiment om vektløshet. Den ni meter lange og 1,6 tonn tunge raketten fløy over landegrensen og 15 kilometer inn i Norge før den styrtet her i Målselv i Troms.
Raketten ble skutt opp for å gjennomføre et eksperiment om vektløshet. Den ni meter lange og 1,6 tonn tunge raketten fløy over landegrensen og 15 kilometer inn i Norge før den styrtet her i Målselv i Troms.

Svensk forsknings­rakett er hentet ut fra Målselv

Den svenske forskningsraketten som styrtet i Målselv i Troms mandag, er hentet ut og er tilbake i Sverige. Forsvaret ble varslet kort tid etter landingen.

Tirsdag ble raketten funnet i god behold, og den er transportert tilbake til romfartssenteret med helikopter, skriver Esrange Space Center på sine nettsider.

Romfartssenteret, som holder til i Kiruna nord i Sverige, skriver at de varslet norske myndigheter, deriblant Forsvaret, kort tid etter at raketten landet.

Det bekrefter talsperson Jonny Karlsen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Varslet etter 25 minutter

– Hver gang de skyter opp raketter i Kiruna, blir Forsvarets operative hovedkvarter varslet om det. Vi ble også varslet når denne raketten ble skutt opp og om at den hadde landet på norsk jord, sier Karlsen.

Raketten ble skutt opp klokka 7.20 mandag. Klokka 7.45 fikk Forsvaret beskjed om at den var landet i Norge.

Utenriksdepartementet opplyste til NTB tirsdag kveld at de ser alvorlig på hendelsen, og at de ikke hadde blitt varslet av svenske myndigheter.

Heller ikke Luftfartstilsynet hadde blitt varslet, opplyste de til Folkebladet.

Undersøker hendelsen

Selskapet undersøker nå hvorfor raketten skiftet kurs.

– Dette er en feil vi ser alvorlig på. Det er for tidlig å si noe om årsaken, og vi venter på mer informasjon fra undersøkelsene, sier Marko Kohberg, som leder rakettprogrammet ved romfartssenteret.

Raketten ble skutt opp for å gjennomføre et eksperiment om vektløshet. Den ni meter lange og 1,6 tonn tunge raketten fløy over landegrensen og 15 kilometer inn i Norge. Den landet i fjellet i Målselv, ikke langt unna Dividalen nasjonalpark, skriver Folkebladet.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS