Hånd som holder en liten, grønn plante med en jordklump rundt røttene.
Import av planter fra utlandet kan føre med seg organismer som kan være skadelige for norsk plantehelse.

Ny rapport: Import av planter utgjør betydelig risiko

Planteimport utgjør en betydelig risiko mot norsk plantehelse, konkluderer Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) i en ny risikovurdering.

– Import av planter med jord og andre vekstmedier til Norge utgjør en betydelig risiko for innføring av planteskadegjørere som kan skade landbruket og naturlige økosystemer, sier Paal Krokene i en pressemelding.

Strengere kontroll og regler

Han sitter i VKMs faggruppe for plantehelse og har ledet arbeidet med risikovurderingen, som komiteen har gjennomført på oppdrag fra Mattilsynet og Miljøverndirektoratet. Krokene er også forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

I rapporten konkluderer ekspertene med at det er høy sannsynlighet for at skadelige organismer kommer til Norge via importerte planter, selv med dagens kontrolltiltak. Organismene kan gjøre alvorlig skade på norsk plantehelse.

– VKM konkluderer med at slik import utgjør en betydelig risiko for introduksjon av planteskadegjørere og at strengere kontrolltiltak og regelverk vil kunne bidra til å redusere risikoen for innførsel av skadelige organismer, og dermed beskytte norsk plantehelse, skriver komiteen.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS