Norske kvinner vasker mindre

Å vaske hus og lage mat er ikke lenger noe som fyller livet til norske kvinner. Det er bare våre svenske medsøstre som bruker mindre tid på husarbeid av kvinnene i Europa.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig bruker norske menn mer tid på sisyfosarbeidet innen husets fire vegger. Statistikkbyrået Eurostat har samlet inn opplysninger fra 15 europeiske land.

Over 3 000 norske kvinner og menn og over 200 000 personer i Europa har deltatt i undersøkelsene. Alderen på deltakerne er mellom 20 og 74 år.

- Tidsbruken til vanlig husarbeid, som vasking og matlaging, er nesten halvert fra 1970-tallet, sier forsker Hege Kitterød ved Statistisk sentralbyrå (SSB) til VG.

Norske kvinner bruker nesten fire timer på arbeid i hjemmet daglig, mens italienske kvinner topper statistikken med nesten fem og en halv time hjemmearbeid. Norske menn bruker knapt to og en halv time daglig på arbeid i hjemmet, omtrent midt på treet i europeisk sammenheng.

- Det er bare bra dersom det blir mer skittent i hjemmene. Men jeg ville gjerne sett at enda mer av tiden kvinner bruker på husarbeid, ble overført til yrkesarbeid som er betalt, sier Hege Skjeie, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

(NTB)

Powered by Labrador CMS