Solmynten kan festes på klær eller på et bånd rundt armen. Den måler solstrålene ut over dagen, ifølge oppfinner Åsulv Tønnesland. (Foto: SunSense)

Måler solmengden på kroppen

En norsk oppfinnelse kan fortelle deg hvor mye sol du utsetter deg for.

– SunSense Coin er en personlig UV-sensor som viser hvor mye ultrafiolett stråling kroppen din utsettes for. Den måler ikke bare strålingen der og da, men hvor mye sol du har fått i løpet av dagen, sier oppfinner Åsulv Tønnesland. 

Solbrenthet er den største enkeltårsaken til at så mange nordmenn får hudkreft og Norge ligger i verdenstoppen i antall tilfeller. Det skjer selv om mange opplysningskampanjer har advart oss mot overdreven soling.

– Det viktigste er ikke å bli solbrent. Derfor ønsket jeg å utvikle en løsning som gir kontroll på når vi har fått nok sol på kroppen, sier Tønnesland.

Nå presenterer han en oppfinnelse på størrelse med en mynt; SunSense Coin.

– Det er et dosimeter som måler sol over tid.  Litt på samme måte som en geigerteller brukes for å måle radioaktiv dosering, sier Tønnesland.

Sammen med fysiker Dagfinn Opsvik og daglig leder Vidar Mortensen har han startet firmaet SunSense. Tønnesland er selv sivilingeniør og holder til på Evje i Setesdal. Han har jobbet mye med forbrukerelektronikk og det å designe ting til å bli mer kompakte. Han er flere ganger hedret med Merket for god design, sist for et spesialutviklet sikte for skiskyttergeværer.  

Lett å ha på

Solmynten kan brukes overalt. Den kan festes på klær eller på et bånd rundt armen.  Et lite knips setter den i gang, og så måler den solstrålene utover dagen - det er den totale strålingen du utsettes for som er viktig.

Snart lanserer firmaet en app med UV-kalkulator. Neste år kommer neste versjon av solmynten. Da får den blåtanntilkobling mellom mynt, telefon og app.

Alle er forskjellig

Noen av oss er lyse i huden og tåler lite sol, mens andre er mørkere og tåler mer. Hudtyper deles inn i seks kategorier fra lys til mørk på det som kalles Fitzpatrick-skalaen. Men disse kategoriene er omtrentlige og grove – derfor blir anbefalingene om timer i sola og bruk av riktig faktor på solkremen også omtrentlige.

Neste steg for solmynt-oppfinneren er å se om mobilkamera kan brukes til å bestemme hudtype mer nøyaktig. Han og samarbeidspartnerne fått penger av Norges forskningsråd for å finne ut av dette. 

– Vi undersøker først hva som allerede finnes av teknologi og løsninger vi kan bruke.  Så skal vi sette dette sammen med egne funn og løsninger, mobilkamera, app og UV-måleren, og gjøre det enklere å måle riktig solmengde, sier Tønnesland.  

Fra Evje til Silicon Valley

– Dette er hightech fra landsbygda, men oppfinnelsen har globalt perspektiv. For mye sol er et problem i mange land og vi har et produkt som kan brukes overalt,  sier daglig leder i SunSense, Vidar Mortensen.

Han var nylig med Innovasjon Norge Silicon Valley i California. I fire uker deltok SunSense på forretningsutviklings-programmet TINC. Innovasjon Norge er også blant aktørene som SunSense har fått penger fra.

Nå firmaet prøve å få innpass på det amerikanske markedet med solmynten, ifølge Mortensen.  

Powered by Labrador CMS