Pilot Christiaan van Heijst er blant de som mener det trengs et bedre system for å rapportere om uforklarlige objekter i lufta.

Forsker beskrev unaturlige objekter i
UFO-møte: – Du kan vente å se blink av lys

Det er mange tilfeller der folk har sett ting i lufta som ikke burde være der, ifølge forsker. Medlem av Europaparlamentet ønsker et bedre system for å rapportere om UFO-observasjoner.  

Forsker Beatriz Villarroel jobber med søk etter utenomjordisk liv. Hun er astronom ved Nordisk institutt for teoretisk fysikk i Sverige. 

Noen av de uforklarte observasjonene er fanget opp på flere instrumenter, fortalte hun på et møte 20. mars.

– Hva sier vitenskapen om dette? Bildet er ikke så klart, fordi det er stor stigma knyttet til dette. Det har hindret forskere i å forske på temaet de siste 70 årene, sa Villarroel. 

Beatriz Villarroel er astronom ved Nordisk institutt for teoretisk fysikk i Sverige.

Det er vanskelig å få publisert forskning om UFO-er, mener den svenske forskeren. 

Det var et medlem av Europaparlamentet, Francisco Guerreiro, som arrangerte møtet 20. mars. Han mener at Europa bør få på plass en bedre ordning for rapportering av uidentifiserte flygende objekter, altså UFO-er.

Trygghet i luftfarten

Francisco Guerreiro er medlem av EU-parlamentet for Portugal.

Tidligere i mars leverte Guerreiro et forslag til vedtak i parlamentet: At det lages en bestemmelse om hvordan folk skal rapportere om UFO-er. Dette bør bli en del av reglene for hvordan man skal følge opp hendelser som berører trygghet i luftfarten, mener han.

Han ønsker en database som gjør det mulig å dele informasjon mellom medlemsland.

Guerreiro oppfordrer til at det gjøres på en transparent og stigma-fri måte. 

Møtet foregikk i EU-parlamentet og ble strømmet på internett. Her deltok piloter, ledere for UFO-organisasjoner og en forsker. De fortalte at de ønsker mer kunnskap om UFO-er.

Guerreiro er medlem av EU-parlamentet for Portugal og representerer Det europeiske grønne partiet. 

Ikke bare i USA 

Edoardo Russo er med i UAPcheck, der folk skal kunne sende inn sin observasjon, og EuroUfo.net. Han har også vært aktiv i UFO-organisasjoner i Italia. 

Hva betyr UAP?

På engelsk brukes nå begrepet UAP i større grad. Det står for unidentified anomalous phenomena.

– UAP-er er ikke bare et amerikansk fenomen, som kanskje noen tror. Det har alltid vært et globalt fenomen med observasjoner og vitnesbyrd fra hele verden, sa Russo under sitt foredrag på møtet.

Det er mange europeiske vitner, sa Russo og viste til spørreundersøkelser som er gjort. I gjennomsnitt oppgir 6,5 prosent av de spurte at de har sett en UFO. 

– Hvis vi holder oss til EU-landene, betyr det at så mange som 29 millioner mennesker tror de har sett UFO-er.

Skjermdump fra møtet. Eduardo Russo viste frem resultater fra spørreundersøkelser.

Ifølge Russo er det samlet inn 170.000 observasjoner blant europeiske sivile UFO-organisasjoner. Det er mer enn antallet som er samlet inn fra søsterorganisasjoner i USA, sa han. 

UFO-observasjonene har kommet inn i bølger, med topper blant annet i 1954, 1978 og i 2008, ifølge tall som Russo viser til.

De aller fleste UFO-observasjoner blir senere identifisert som naturlige fenomener eller menneskeskapte objekter. Likevel er det tusener av observasjoner i Europa som ennå ikke har blitt forklart, sa han. 

Pilot har stått frem med observasjoner

Christiaan van Heijst er pilot fra Nederland. Han flyr passasjerfly og har 20 års erfaring. 

– De siste 20 årene har jeg sett mye fra cockpiten. Jeg har sett militære operasjoner, raketter, satellitter, jeg har sett raketter bli sprengt i himmelen. Alle slags himmelfyrverkeri, kan vi si. Men noen av tingene mangler fortsatt en forklaring. 

For et par år siden stod Heijst frem med sine observasjoner av objekter han ikke har funnet noen forklaring på. Han har også skrevet om det på sin nettside

– Jeg er en av de første kommersielle pilotene som har kommet frem med mine observasjoner i et forsøk på å bryte stigmaet og håper at flysikkerhetsaspektet kan diskuteres åpent.

Heijst fortalte på møtet om to hendelser med sterke lys som falt rett ned med utrolig hastighet. 

– En annen observasjon skjedde over Hellas. Et sterkt lys dukket opp på himmelen rett foran oss. Det var umulig å si hvor høyt de var, men det var veldig høyt. Det forsvant og dukket opp igjen fire ganger. Det beveget seg ikke som noen satellitt eller fly jeg har sett.

– Den fjerde gangen skjøt den ut, med øyeblikkelig fart, og bare forsvant blant stjernene. Vi hadde aldri sett noe lignende før, ikke jeg eller min kollega som satt ved siden av.

Et hangarskip fra USA var i området på denne tiden, og det er ukjent om dette kan forklare hendelsen. 

– Vil bare komme til bunns i det

På vei over Spania i 2010 så Heijst et objekt som de kunne observere i nesten en time, fortalte han. 

Objektet befant seg høyt i lufta og så ikke ut til å bevege seg mot eller fra dem. Det hadde en uvanlig form. Verken flygeledere eller militæret kunne svare på hva det var, ifølge Heijst. 

Han tok bilde av det, som kan ses på hans nettside

Skjermdump av bildet Heijst viste frem på møtet 20. mars.

– Jeg var skuffet over at jeg ikke kunne rapportere observasjonene noe sted. Jeg ble stående uten å vite hva jeg skulle gjøre med med mine observasjoner. 

– Siden jeg stod frem offentlig for rundt to år siden, har mange kolleger kommet frem privat med sine egne erfaringer, som ofte er mye mer betydningsfulle enn mine, sa den nederlandske piloten.

– Noen av kollegene mine har rapportert om glødende eller sølvfargede gjenstander som svever ved siden av cockpiten på flyene deres, noen ganger flyvende nær lydens hastighet. Noen av dem har rapportert om grupper av pulserende lys som passerer dem eller flyr i betydelige høyder og hastigheter.

Heijst mener det er viktig at piloter og militært personell skal kunne fortelle om observasjoner uten at det er stigmatiserende. 

– Det burde være en måte for oss å rapportere på som gjør at disse observasjonene og bildene kan bli analysert objektivt og nøytralt. 

– Jeg vil bare komme til bunns i det og få vite hva annet som flyr ved siden av flyet mitt. 

En hendelse i Washington 

Den svenske forskeren Beatriz Villarroel fortalte en historie fra USA. 

I to uker i juli i 1952 så flygeledere i Washington rare ting på radarene. Vitner og piloter rapporterte også at de hadde sett merkelige objekter. 

– I løpet av disse to påfølgende helgene ble det sett flere objekter på flere radarer som hadde rare bevegelser og veldig høye hastigheter. Mange vitner så dette. De hadde til og med jagerfly på jakt etter disse mystiske gjenstandene som ingen visste hva var, sa Villarroel. 

Hendelsen har blitt kalt The Washington flap. The New York Times skrev om historien i 2018. 

29. juli 1952 holdt luftforsvaret i USA en pressekonferanse. 

 – De sa at radarobservasjonene var en type værforstyrrelse og at det folk så på himmelen, må ha vært en slags feilidentifikasjon. 

Mange tilfeller

Det er mange tilfeller der folk har sett ting i lufta som ikke burde være der, sa Villarroel. Noen av dem er også fanget opp på flere instrumenter. 

– Hva sier vitenskapen om dette? Bildet er ikke så klart fordi det er stor stigma knyttet til dette. Det har hindret forskere i å forske på temaet de siste 70 årene. 

Det er vanskelig å få publisert forskning om UFO-er, mener Villarroel. 

Det er mindre stigma knyttet til å forske på signaler fra utenomjordisk liv i verdensrommet. Ingenting har dukket opp så langt. 

Det finnes forskningsprosjekter som handler om UAP-er.

Villarroel trakk frem The Galileo Project som handler om å søke etter utenomjordisk teknologi nær jorden og identifisere UAP-er. Det ble startet i 2021 av  Harvard-forsker Avi Loeb

Målet er å bruke forskjellige observasjonsmetoder for å følge med på objekter på himmelen. Kunstig intelligens skal trenes til å identifisere ulike objekter og skille disse fra objekter som ikke kan identifiseres, altså UAP-er. 

Lys som dukker opp og forsvinner 

Selv jobber Villarroel med et prosjekt som kalles Exoprobe, omtalt hos Stockholms universitet

Målet er å oppdage fremmede sonder som befinner seg rundt jorden. 

Et objekt som ikke har et naturlig opphav, vil reflektere sollys fordi det er flatt, sa Villarroel. Da kan man se blink av lys. 

– Vi kan se satellitter hver dag. På samme måte kan vi se fremmede objekter. 

– Du kan vente å se flere blink av lys, enten enslige, flere eller flere blink på linje. 

Da må en vite at blinkene ikke kommer fra satellitter eller andre menneskeskapte fartøyer. Villarroel har funnet fram til noen slike observasjoner av blinking før de første satellittene ble sendt opp. En studie om arbeidet er publisert i Acta Astronautica. Forskningen er også omtalt i en sak fra The Guardian.

Hun har også funnet lys som har dukket opp og forsvunnet på bilder fra juli 1952, på samme tid som under The Washington flap. Et bilde med tre lys er publisert i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Skal se etter fremmede fartøy

I Exoprobe skal forskere bruke et nettverk av teleskoper for å lete etter blink på himmelen. 

Forskerne skal konsentrere seg om områder utenfor atmosfæren. 

– Jeg er ikke interessert i å ha gjøre med menneskelige gjenstander. Jeg ønsker å være langt borte fra satellitter og alt av nasjonal sikkerhetsinteresse. Exoprobe-prosjektet kommer til å være spesifikt utformet for å unngå noe menneskelig, sa Villarroel

– Målet er å oppdage noe og bekrefte det ved å bruke flere teleskoper. Når du har flere teleskoper, kan du også lokalisere det. Hvis du lokaliserer det, kan du hente objektet ned til jorden, sa Villarroel.

– Det EU kan gjøre, er å legge til rette for at vi kan utføre vårt forskningsarbeid, som er å søke etter UAP-er, og få den infrastrukturen vi trenger for å utføre vår forskning.

– En bitte-bitte liten sjanse

Fra før har NASA satt ned en arbeidsgruppe som skal undersøke UFO-fenomener. Gruppa ble opprettet i oktober 2022 og kalles Unidentified Anomalous Phenomena (UAP) Study Team. 

NASAs inntreden på feltet vil gi forskning på uidentifiserte objekter på himmelen et mer seriøst preg, sa Terje Wahl til forskning.no i september 2023. Han er fagdirektør ved Norsk Romsenters Avdeling for Næringsutvikling og innovasjon. 

– Gitt at man forsker på liv andre steder i universet, så er det jo en bitte-bitte liten sjanse for at de har tatt en tur innom jorden, sa Wahl.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS