Lite nanofilter kan gi stor miljøgevinst

Et optisk filter basert på nanoteknologi skal hjelpe tre norske bedrifter med å redusere miljø- og klimapåvirkninger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Thor Bakke med det optiske filteret. (Foto: Sintef IKT)

Det lille filteret blir til på Nanolab-en til Sintef, og skal kunne måle konsentrasjoner og sammensetninger av ulike blandinger av gasser, væsker eller faste stoffer.

Tomra – som er mest kjent for sine flaskeautomater – skal bruke filteret i nye systemer for resirkulering. Flere plasttyper skal måles mer nøyaktig for å unngå feil sortering.

Bedriften Nyborg – som leverer ventilasjonsanlegg til offshore- og marinemarkedet – skal bruke filteret i gass-sensorer på store bilfrakteskip. I stedet for at ventilasjonsvifter kjøres jevnlig for å fjerne gasser, skal utslipp på bildekket måles, og viftene kjøres etter behov. Dermed senkes drivstofforbruket og utslippet av klimagasser reduseres.

Prediktor – som produserer spektrometre, måleinstrumenter for elektromagnetisk stråling – vil bruke filteret i systemer for en mer effektiv ressursutnyttelse i fôr- og næringsmiddelindustrien.

Demonstrert prinsippet

Forskere ved Sintef IKT har allerede fått demonstrert prinsippet i et forprosjekt sammen med Nofima.

Her laget de en metode for å måle vanninnhold i kjøtt og fett.

– Dette var et prosjekt som henvendte seg til mat- og fôrnæringen og behovet deres for å optimalisere råmaterialebruken, øke lønnsomheten og redusere avfall. I prosjektet har vi laget filtre som kan demonstrere prinsippet, forteller Thor Bakke på Sintef.

Nå tar forskerne konseptet videre i prosjektet MicroTunis.

Nanoteknologi

Spektrometre er i dag relativt dyre, men forskere ved Sintef har de siste ti årene utviklet kompakte, meget rimelige og robuste alternativer til tradisjonelle instrumenter.

Nå skal forskerne montere det nye filteret sammen med detektor og styringselektronikk til kompakte system som partnerbedriftene kan bruke.

– Det nye konseptet vårt bygger på bittesmå filtre som vi lager ved hjelp av skivebasert silisium og mikromaskineringsteknologi, forteller Bakke.

–Vi har investert i verdens første anlegg som kan deponere nanomaterialer på hele skiver. Et viktig materiale, lantan-nikkel-oksid, skal utprøves for første gang, og vi vil deponere materialene ved hjelp av laser. Dette skal gi oss bedre materialegenskaper, sier Bakke.

Prosjektet støttes av Norges Forskningsråd gjennom programmet NANO2021.

Powered by Labrador CMS