P-piller krymper eggstokkene

Eggstokkene til kvinner som tar p-piller, blir mindre. Men krympingen er ufarlig, og har ingenting å si for eggkvaliteten.

P-pillebrukerne har eggstokker som er bare halvparten så store som eggstokkene til kvinner som ikke bruker pillene. (Foto: (Illustrasjon: Microstock))

Ny forskning viser at eggstokkene er omkring 47 prosent mindre hos kvinner som tar p-piller, enn hos dem som ikke tar p-piller.

– Hvis vi bare ser på de unge kvinnene mellom 19 og 30 år, er størrelsen redusert med 52 prosent, forteller Kathrine Birch Petersen, som er forsker ved Rigshospitalet i Danmark.

Hun understreker at fenomenet er ufarlig, og at eggstokkene vender tilbake til normal størrelse når man slutter med pillene.

Unge eggstokker ser gamle ut

Den nye undersøkelsen er foretatt på 833 kvinner som har besøkt fertilitetsrådgivningen ved Rigshospitalet i perioden fra august 2011 til april 2014. De var i alderen 19 til 46 år.

Forskerne fikk inspirasjon til å utføre undersøkelsen fordi de undret seg over at en del unge kvinner som besøkte klinikken, så eldre ut enn det de var, rent fruktbarhetsmessig.

– Unge kvinner har som regel store, flotte eggstokker. Kvinner som er på vei mot overgangsalderen, har små eggstokker uten særlig mange egganlegg, forteller Petersen.

En del unge kvinner som hadde brukt p-piller, hadde eggstokker som så ut som om de var på vei inn i overgangsalderen.

Slik testes kvinners fruktbarhet

Mens menn kan produsere sæd hele livet, blir kvinner født med et bestemt antall egg. Antallet ses på som et uttrykk for hvor fruktbar en kvinne er.

Legene kan imidlertid ikke telle antallet direkte. De bruker derfor indirekte tester, forklarer Petersen.

Ifølge den nye forskningen kan bruk av p-piller gjøre at testene gir uriktige resultater.

– Det ser ut som man har færre egg enn man faktisk har, forklarer Petersen.

Hun understreker at den nye undersøkelsen tar høyde for faktorer slik som alder, fedme, røyking og lignende som kan påvirke kvinners egg-reserve

Internasjonal oppmerksomhet

Kvinner trenger ikke frykte å få dårligere eggkvalitet hvis de tar p-piller. (Foto: Microstock)

Kathrine Birch Petersen sier at effekten ser ut til å være midlertidig, og antagelig forsvinner etter tre til seks måneder. 

De nye forskningsresultatene er fortsatt ikke publisert i et vitenskapelig tidsskrift, men Kathrine Birch Petersen har nylig lagt dem frem på en stor fertilitetskonferanse (ESHRE-konferansen) i München.

Her har resultatene vakt oppsikt, og en rekke utenlandske medier har omtalt undersøkelsen.

Forsker: Ingen grunn til panikk

Dr. Lubna Pal, som er leder av forskningsprogrammer for eggstokksyndromer og overgangsalder ved Yale University i USA, sier til LiveScience at kvinner ikke skal få panikk og tro at de mister eggene sine hvis de tar p-piller.

Hun understreker at resultatet av den danske undersøkelsen gir god mening, ettersom p-pillene nettopp skal «undertrykke eggstokkenes funksjon».

Kvinner trenger derfor ikke frykte å få dårligere eggkvalitet hvis de tar p-piller.

Eldre kvinner blir mindre fruktbare

Derimot bør kvinner være mer opptatte av at de mister evnen til å bli gravide med alderen, mener Kathrine Birch Petersen.

– I dag blir kvinnene eldre og eldre før de begynner å tenke på å få barn, og det innebærer at det kan være problematisk for dem å bli gravide. Noen kvinner tror at de sparer på eggene ved å ta p-piller, fordi de ikke har eggløsning, men det er ikke riktig. Selv om man er på p-piller, blir det brukt opp egg hver måned, sier Petersen.

Det nye forskningsresultatet gjelder også for de såkalte p-ringene, men ikke minipiller, hormonspiraler og p-staver.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS