Sars under kontroll verden over

Utbruddet av sars er under kontroll over hele verden, men det livstruende lungeviruset er fortsatt en trussel, mener WHO.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Taiwan ble lørdag som siste land fjernet fra listen over land med fare for sarssmitte, og dermed er spredningen brakt under kontroll verden over.

Det dødelige viruset, som først dukket opp i Kina i november i fjor, skapte kaotiske tilstander da det etter hvert spredte seg til mennesker rundt om i verden. Over 800 personer er foreløpig omkommet etter å ha pådratt seg sars.

Men lørdag kunne Gro Harlem Brundtland, generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), berolige med at spredningen av viruset nå er under kontroll verden over.

-En milepæl

- Vi markerer ikke slutten på sars i dag, men dette er en milepæl; det verdensomspennende utbruddet av sars er brakt under kontroll, sier Harlem Brundtland i en pressemelding fra WHO.

Selv etter lørdagens gode nyheter mener WHO det er viktig at folk over hele verden fortsetter å være på vakt mot sars. FN-organet advarer om at verden ennå ikke er sarsfri.

- Verden må forbli på vakt for nye sarstilfeller, sier Gro Harlem Brundtland.

Sarsviruset ble først oppdaget i Guangdong-provinsen i Kina, men spredte seg raskt til 30 land. Likevel var det bare seks land som ble alvorlig rammet av den livstruende lungesykdommen. I de hardest rammede landene var omkring 20 prosent av de smittede helsearbeidere.

Toronto i Canada er det eneste stedet utenfor det sørøstlige Asia hvor det er registrert dødsfall som følge av sars.

Hittil er 8 439 personer registrert smittet, mens 812 er omkommet av sykdommen, ifølge WHOs tall. Fortsatt er 200 sarssmittede innlagt på sykehus.

Mer forskning

Selv om den umiddelbare trusselen fra lungeviruset er borte, påpeker WHO at det fortsatt trengs mer forskning. Det er blant annet viktig å finne en diagnostisk test som kan klargjøre om en person er smittet av sars eller en annen luftveissykdom.

- Vitenskapelig bevismateriale er avgjørende for vår evne til å takle et nytt utbrudd av sars - om det skulle komme, sier Gro Harlem Brundtland.

Det er også viktig å finne virusets originalkilde, som kan være et dyrereservoar. WHO tar til orde for en intens jakt på en slik kilde for slik å finne ut hvordan viruset forflytter seg fra originalkilden til mennesker.

WHO ønsker også å opprette en verdensomspennende database med informasjon om sars.

Taiwan innfridde krav

Taiwan var lørdag det siste landet som innfridde WHOs krav for å bli erklært sarsfritt. Da var det 20 dager siden det siste bekreftede smittetilfellet i landet.

Taiwan var før lørdag alene på lista over “områder hvor det nylig har vært tilfeller av sarssmitte”, etter at Toronto i Canada ble erklært sarsfritt sist onsdag.

I alt 84 personer har mistet livet av sars-viruset i Taiwan. 674 er blitt smittet av lungesykdommen, og 28 av dem ligger fortsatt på sykehus.

(NTB)

Powered by Labrador CMS