Potetgull gir ikke kreft likevel

Det er vanskelig å la seg overraske når svenskene nå presenterer den nye episoden i føljetongen om akrylamid. Denne gangen handler det om at du ikke får kreft likevel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke lett å la være å trekke på smilebåndet heller, når det nye synes å være at den fryktede akrylamiden faktisk ser ut til å redusere sjansene for å få kreft.

De fire store kreftsykdommene

Verdens første studie av akrylamidens effekt på mennesker gir ikke belegg for at stoffet påvirker risikoen for å utvikle noen av de fire store kreftsykdommene; svulster i tykk- og tynntarm, nyre og urinblære.

Tvert imot antyder studien at et høyt konsum av akrylamid gjør kreftrisikoen mindre.

Det svenske næringsmiddeltilsynet fikk mye internasjonal oppmerksomhet, og en god dose hard kritikk, da de i april i fjor slo alarm om at akrylamid i potetgull, frityrstekte poteter og andre stivelsesrike næringsmidler kan forårsake kreft.

Også norske Statens næringsmiddeltilsyn har vært ute og advart befolkningen mot akrylamid i både potetgull og kaffe.

- Finnes ikke belegg

Bare ni måneder etter at svenskealarmen gikk, blir påstandene tilbakevist av svenske forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm.

- Det finnes ganske enkelt ikke noe belegg for at de nivåene av akrylamid som typiske svenske voksne får i seg via maten forårsaker noen av de fire store kreftsykdommene, konstaterer professor Gunnar Steineck ved instituttet.

Forskningsresultatene presenteres i dag i det vitenskapelige tidsskriftet British Journal of Cancer.

Ny analyse av gamle data

Steineck var en av forskerne som hevet sin kritiske røst da Det svenska livsmedelsverket slo akrylamidalarm. Han hadde tidligere (1995) vært med på å undersøke såkalte stekemutagener; de antatt kreftfremkallende stoffene som dannes når proteiner, først og fremst kjøtt, stekes.

Den nye undersøkelsen er en ny analyse av dataene fra 1995, og omfatter nesten 1 000 personer med kreft og deres matvaner. I tillegg omfatter den en kontrollgruppe med rundt 500 tilfeldig utvalgte friske personer.

Trengs flere undersøkelser

Forskernes teori om hvorfor ikke kreftrisikoen øker med akrylamidinntaket, er at kroppen har et system som kan motvirke eventuelle skader, og/eller at næringsmidlene som inneholder akrylamid også inneholder beskyttende substanser.

Men forskerne er også ydmyke i sine konklusjoner. De mener flere kreftsykdommer bør undersøkes, og at metoder bør utvikles for å senke akrylamidnivået i matvarer.

Lenker:

Svenskal Dagbladet: Akrylamid ger inte cancer
Journalen: British Journal of Cancer
Forskningsinstituttet: Karolinska Institutet

Powered by Labrador CMS