Skjønnhetsbehandling gir flere rynker

Det kan se ut som om botoxinjeksjoner er ett skritt fram og to tilbake for rynkeredde. Amerikanske forskere mener nemlig at den populære behandlinga kan skape flere rynker i stedet for å utslette dem, melder BBC.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I gamle dager var botulismebakterien en fryktet giftmorder, som skjulte seg i maten til uheldige mennesker. I dag sprøyter man bakteriens lammende gift inn i ansiktet i forfengelighetens navn. Men er det noe lurt?

Lammer

Små dråper med Botox stikkes inn i enkelte av de fine musklene som lager ansiktsutrykk, og lammer dem. (Ansiktsuttrykk skaper jo som kjent rynker, og utgjør dermed en overhengende fare for skjønnheten.)

Siden giftsprøytene ble tillatt i USA og Storbritannia har utallige kvinner og menn kvittet seg med linjer i panna og furer mellom øynene. Nå mener imidlertid forskerne at behandlinga kan lage nye rynker i stedet.

Nye linjer

"Tok jeg for mye Botox, tro?"

Hos noen mennesker nekter nemlig ansiktet å la seg kneble, og finner i stedet andre muskler å uttrykke seg med. Hindrer man for eksempel de vanlige pannemusklene i å lage fure mellom brynene, kan noen av de andre av småmusklene rett og slett ta over. Dermed lages en ny strek i stedet.

- Botox er ikke farlig, og gifta er en effektiv behandling mot rynker, påpeker dr David Becker ved Weill Cornell Medical College i New York, og de nye rynkene er nok mindre enn de gamle. Men oppdager man nye linjer bør man muligens vurdere å endre bruken, eller slutte med giftsprøytene.

Uttrykksløs framtid?

Problemet er altså at dagens rynkebehandling kan gi enda flere skrukker å slite med i framtida. Og det finnes vel kanskje grenser for hvor mange muskler man kan bedøve, før hele ansiktet henger og slenger under haka?

Det fine med Botox er imidlertid at virkningen forsvinner etter tre-fire måneder, og da kan man jo kikke etter nye linjer og bestemme om man likte speilbildet bedre før eller etter. Men skal man dømme etter hvor populær giftbehandlinga har blitt allerede, er det fare for at det snart blir umulig å være vakker og uttrykksfull på samme tid.

Temmelig lamt, spør du meg.

BBC: Botox may cause new wrinkles

Powered by Labrador CMS