Dataspill er sunt

Treig? En god dose med dataspillet Medal of Honor skulle ordne biffen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle som trodde videospill gjør kroppen dvask og hjernen bløt, tar skammelig feil, melder vitenskapsmagasinet Nature. Datalekene er tvert imot bra for deg, i hvert fall hvis de inneholder dreping og villmannskjøring.

Kjappere

Shawn Green og Daphne Bavelier ved University of Rochester i New York State sammenlignet de visuelle ferdighetene til dataspillentusiaster og de som ikke spilte. Begge gruppene måtte igjennom forskjellige tester, hvor de identifiserte og fulgte bevegelige saker på en skjem.

Det viste seg fort at dataspillerne var temmelig overlegne, både når det gjaldt å kjenne igjen figurer i bevegelse, og å holde øye med med flere av dem samtidig.

Rask forbedring for noviser

Men i prinsippet kunne dette bare ha betydd at det er folk med gode visuelle ferdigheter som liker dataspill. Derfor gjorde forskerne enda en test, for å være på den sikre siden. Denne gangen var det dataspillgrønnskollinger som skulle prøve seg.

Ferskingene ble delt opp i to grupper, hvor den ene fikk spille Medal of Honor (skytespill hvor man plaffer ned fiender i setting fra andre verdenskrig) mens den andre øvet seg på Tetris (hvor man må snu og vende på fallende klosser, for å få dem til å passe sammen i fine rekker).

De visuelle ferdighetene var blitt kartlagt før treninga begynte, og etter at prøvekaninene hadde spilt en time om dagen i ti dager, ble alle testet igjen. Da hadde gruppa med skyting på menyen forbedret evnene betraktelig. Tetrisgjengen, derimot, var omtrent like gode (eller dårlige) som de var da de startet.

Soldater og slagpasienter

- Spillende kan behandle mer informasjon raskere, sier Bavelier, som tenker seg at dataspill kan gjøre folk til bedre sjåfører og piloter. Man kan også se for seg at spillene kan trene opp synet til slagpasienter eller mennesker som er operert for grå stær.

"(Bilde: Electronic Arts)"

Forskerne spekulerer til og med på om morosakene kan hjelpe til med trening av militærpersonell. Men det er altså ikke likegyldig hvilke spill man velger, og skal man få brukbare soldater bør man nok holde seg unna Tetris.

Plaff, plaff

Forbedringene ser nemlig ut til å være størst i de minst stuerene spillene, hvor skyting, bombing og annen berserkgang er hovedingrediensene. Kanskje lærdommen sitter bedre når man må forsvare sitt eget liv? spekulerer synsforsker Jeremy Wolfe fra Harvard i Boston.

Det aller fineste er selvfølgelig at vi alle snart kan få superreaksjoner, hvis vi bare har en datamaskin eller noen hundrelapper til en Playstation. Og for de som allerede driver med hjerneskjerpende gladvold på maskina, gjenstår det bare å uttale den beste setningen i hele verden: Hva var det vi sa?

Nature: Video games boost visual skills
BBC: Video games good for you

(Ingressbilde: Electronic Arts)

Powered by Labrador CMS