Penisimplantat kan forbedre sexlivet

Moderne medikamentell behandling kan hjelpe en del menn med ereksjonssvikt. Men for dem som ikke har tilstrekkelig effekt av piller, kan det være aktuelt å operere inn et penisimplantat.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi har operert cirka ti pasienter i året, men jeg vil anta at behovet er større. Etter at potenspillen Viagra kom, er det blitt mer åpenhet om menns ereksjonsproblemer og om muligheter for behandling, sier overlege ved kirurgisk avdeling på Rikshospitalet Alexander Schultz.

I siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening beskriver han den såkalte AMS700-protesen som består av to sylindere og en pumpemekanisme. Disse fylles fra et reservoar i bukhulen slik at man kan skifte mellom rigid og avslappet penis.

Fungerer godt

Disse apparatene har eksistert en stund, men etter hvert er teknikken blitt utviklet til et meget velfungerende og pålitelig implantat.

- Det fungerer veldig bra for det langt store flertall (85 prosent). Men pasienten må være innstilt på operasjonen og bruken av apparatet. De bør også leve i fungerende parforhold og ikke kunne hjelpes med medisinsk behandling, påpeker Schultz.

Resultatene viser at de fleste mennene og deres partnere blir langt mer tilfredse med sexlivet og at hele parrelasjonen forbedres etter operasjonen.

Finansieringsproblemer

En slik penisimplantasjon koster rundt 60 - 70 000 kroner, og det er de regionale helseforetakene som skal stå for finansieringen.

- Dette er helt klart blitt et problem. Helseforetakene har ikke tatt høyde for denne typen utgifter, og Rikshospitalet, der operasjonene utføres, har ikke penger til å dekke dem. Derfor er denne typen operasjoner mer eller mindre gått i stå for tiden, sier Schultz.

Han sier at i andre nordiske land og i resten av Vest-Europa regnes implantatoperasjoner som en mer naturlig sak som virker styrkende på livskvaliteten.

Før det vurderes å sette inn et implantat på en mann med organisk betinget erektil dysfunksjon, må alle relevante medikamentelle behandlingsmetoder være prøvd.

Powered by Labrador CMS