Biosensoren er et par cm lang, men litt for stor for å svelges enda.  (Bilde: Lillie Paquette, MIT)
Biosensoren er et par cm lang, men litt for stor for å svelges enda. (Bilde: Lillie Paquette, MIT)

Med denne «pillen» kan legen se sykdom inne i kroppen

Legen kan koble seg til sensoren med en smarttelefon.

Den lille pillen som du kan se på bildet over er et lite test-laboratorium. Ideen er enkel: pillen svelges eller føres ned i magen, så den kan ta målinger og sende informasjon om hva som skjer inne i kroppen ut til leger som sitter og følger med.

Dette er ikke teknologi som kommer til legekontoret med det aller første, men sensoren på bildet er en fungerende prototype, ifølge en ny artikkel i tidsskriftet Science.

Inni grisen

Systemet er basert på både biologisk og elektronisk teknologi, og fungerer ved hjelp av bakterier inne i sensoren.

Disse bakteriene er designet til å reagere på sporstoffer i blodet eller i kroppen som skilles ut ved mange forskjellige sykdommer og tilstander. Bakteriene er genmodifisert, og vil lyse når de plukker opp de riktige biomarkørene, og dette lyset registreres av elektronikk i sensoren.

Sensoren har også en trådløs sender som kan kommunisere med for eksempel en smarttelefon på utsiden når den finner sporstoffene den leter etter.

Prototypen har blitt satt opp for å lete etter indre blødninger i fordøyelsessystemet til griser, og den fungerer, ifølge forskningen.

Blod

Forskerne satte først inn sensoren, og så ga grisene en løsning som inneholdt en liten mengde blod. Ifølge forskerne fungerte sensoren akkurat som den skulle, og oppdaget blodet selv om det var snakk om små mengder. Sensoren var både koblet til en PC og en Android-telefon. 

Likevel er det en del arbeid som gjenstår før den kan fungere hos mennesker. Blant annet må den gjøres enda mindre for å gjøre den lettere å bruke, slik at pasienten enkelt kan svelge sensoren selv.

Det gjelder også å finne riktig bruksområde, siden denne metoden gjør det mulig å overvåke steder som er vanskelig å komme til, eller å finne sporstoffer som brytes ned eller som er vanskelig å finne i avføring.

Forskerne ser også for seg at sensoren kan overvåke pasienten i lengre tid hvis den modifiseres og har et kraftigere batteri.  

Referanser:

Mimee mfl: An ingestible bacterial-electronic system to monitor gastrointestinal health. Science, 2018. DOI: 10.1126/science.aas9315. Sammendrag

Powered by Labrador CMS