Trim hjalp ikke mot barnefedme

Overvekt blant barn forsvinner ikke ved et trylleslag. En ny skotsk undersøkelse antyder at økt fysisk aktivitet hadde liten effekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Overvekt blant barn er blitt et økende problem med årene. Det som på engelsk kalles “obesity”, som på norsk kalles sykelig eller ekstrem fedme, brer om seg.

Likevel er det gjort lite forskning på dette området. Kvalitative data mangler. Ikke minst mangler det kunnskap om hvordan man skal gjøre noe med problemet, melder British Medical Journal.

Trening gir lavere BMI?

En forskergruppe fra universitetet i Glasgow har nå gjennomført en omfattende undersøkelse for å undersøke om mer fysisk trening kunne få ned barns kroppsmasseindeks (Body Mass Index, BMI).

545 barn før skolealderen fra 36 barnehager deltok i undersøkelsen. Gjennomsnittsalderen var 4.2 år.

"Spiser man for mye av dette, er det ikke bra for vekten."

Disse barna deltok i programmer i regi av barnehagen, der fokuset var på aktiv lek. 30 slike minutter tre ganger i uken.

I tillegg fikk foreldrene deres retningslinjer om hvordan de skulle gjøre barna mer aktive i hjemmet.

Programmet fikk navnet Movement and Activity Glasgow Intervention in Children, noe som gir den fiffige forkortelsen MAGIC.

Ikke magisk

BMI på barna ble målt etter henholdsvis seks og tolv måneder. Underveis ble det også testet for motoriske evner. Forskerne forsøkte også å finne ut hvorvidt denne fysiske stimuleringen hadde gjort barna mer aktive - også når det ikke var voksne som oppmuntret dem.

Forskerne oppdaget at det “magiske” programmet så ut til å ha lite å si for barnas BMI.

Derimot fant de utslag på barns motoriske evner, kroppskoordinasjon og så videre. Forskere tror derimot at det å gi barna større kroppslig selvsikkerhet kan føre til at de på lenger sikt blir mer fysisk aktive.

Forskerne konkluderer derfor med at det ikke holder å få barn mer i aktivitet i barnehagen eller hjemmet - det kreves sterkere lut enn som så. Ikke minst er endringer i kosthold viktig.

Powered by Labrador CMS