Sanselig æresdoktor

Magni Martens evne til å bygge bro mellom naturvitenskap og humanistiske fag, har satt spor. Torsdag 15. november får seniorforskeren ved Matforsk utdelt den naturvitenskapelige doktorgrad honoris causa ved Københavns Universitet for sitt arbeid med å bygge opp sensorikk som vitenskapelig fagfelt. - Dette betyr enormt mye for faget, sier Magni Martens (59).

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Æresdoktoratet er utstedt av København Universitet, etter innstilling fra Det Biovitenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturressourcer.

Martens har tidligere forsket og undervist som professor ved universitetet i 11 år, og er fortsatt tilknyttet det som adjungert professor. I dag er hun imidlertid ansatt som seniorforsker ved Matforsk.

Sensorikkens mor

Sensorikk betyr læren om sansene.

- Magni skal ha mye av æren for at vitenskapen sensorikk har fått den anerkjennelsen og utbredelsen den har i vår del av verden, hun kan nesten sies å være sensorikkens mor, sier Marit Rødbotten, senior sensoriker ved Matforsk.

- Hun begynte som en kjemiker med interesse for mennesket. I sin forskning går hun inn i sjela på folk for å kunne forbinde det du oppfatter når du ser eller smaker på et produkt med hvordan du liker det.

- Det handler ikke bare om gulrotas egenskaper, men om hvordan du oppfatter det å spise gulrøtter og om hva spisesituasjonen kan bety for hvor god gulrota er, forklarer Rødbotten.

- Magni har gjort forskningen produktrelatert, slik at den blir praktisk anvendelig for industrien. Hun ser alltid helheten, og snakker et språk som folk forstår. For Magni er sensorikk mye mer enn mat.

- Hun har brukt sansene til å måle det meste, et eksempel er fotballspilleres analyser av gresset på fotballbaner. Mye på grunn av sin allsidighet og hennes evne til å benytte sensorikk som brobygger mellom fagdisipliner, har hun fått så stort betydning internasjonalt, tror Rødbotten.

Magni Martens selv mener at utnevnelsen betyr mye for faget sensorikk.

- Jeg er veldig glad, og denne utnevnelsen betyr mye for meg. Den setter sensorikken på dagsorden i vitenskapens verden. Og jeg føler at begrunnelsen de har gitt fanger opp det jeg virkelig står for, sier Martens. - Mange vil bli nevnt i min takketale under utdelingen, forsikrer hun.

Begrunnelsen

Magni Martens har i følge Københavns Universitet

- gitt et omfattende bidrag til etableringen av sensorikk som ny, tverrfaglig akademisk disiplin i Skandinavia
- gjort et enestående arbeid for å spre sensorikken fra den akademiske verdenen til matindustrien og annen industri gjennom å bygge opp tillit til sensorisk metode
- arbeidet for å utdype sensorikkens filosofiske grunnlag som vitenskap ved å bygge bro mellom naturvitenskapen og humanistiske fag
- arbeidet med å spre sensorikk som vitenskap til land i den tredje verden og øke befolkningens livskvalitet - ikke bare ernæringsmessig

Om den beærede

Magni Martens startet sitt vitenskapelige arbeid ved Matforsk for over 30 år siden, og var en av pionerene innen sensorikk.

Hun har en svært allsidig akademisk bakgrunn som sivilingeniør i biokjemi med en cand.mag i psykologi og filosofi samt en doktorgrad ved UMB (den gang NLH) fra 1986.

I sitt doktorgradsarbeid anvendte hun multivariat dataanalyse for å studere sammenhengen mellom kjemiske og fysiske data på den ene siden og menneskelig responsdata på den andre siden.

Martens har veiledet utallige doktorgradsstudenter og er fortsatt aktiv som veileder og foreleser på universitetsnivå. Magni Martens er forfatter, medforfatter eller redaktør av tre bøker og har utgitt over 120 vitenskaplige artikler. Hun har ledet forskningsprogrammer, forsket og undervist i fem land.

Powered by Labrador CMS