Melk og brød med D-vitamin virker

Folk i nord får generelt for lite av det viktige D-vitaminet. Det kan man endre på ved å drikke melk og spise brød som er tilsatt vitaminet, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Normalt får vi D-vitamin gjennom kosten, i tillegg til at det dannes i huden når solen skinner. Men generelt får vi for lite av det, spesielt om vinteren.

Det kan man endre på ved å drikke melk og spise brød beriket med D-vitamin. Det viser en ny dansk undersøkelse av 200 familier.

Holder gjennom vinteren

– Resultatene viser at inntak av de berikede matvarene var nok til å bevare et godt D-vitaminnivå gjennom vinteren.

– Både barn og voksne som hadde fått beriket melk og brød, hadde et tilfredsstillende D-vitaminnivå ved forsøkets avslutning våren 2011, sier seniorforsker Lone Banke Rasmussen, fra Danmarks tekniske universitet, i en pressemelding.

– Derimot falt D-vitaminnivået hos de som ikke fikk berikede matvarer, så en del av dem hadde litt D-vitaminmangel ved slutten av forsøksperioden, sier Rasmussen.

Målt hos 800 barn og voksne

Undersøkelsen omfattet rundt 200 familier, med om lag 800 barn og voksne. Gjennom seks måneder, i løpet av vinteren, skulle de erstatte det normale inntaket av melk og brød med matvarer de fikk utlevert gratis gjennom tre dagligvarebutikker i lokalområdet.

Halvparten av familiene fikk varer beriket med D-vitamin. Man målte nivået av vitaminet i blodet ved begynnelsen, midtveis og ved slutten av forsøket.

Forskerne skal nå i gang med mer detaljerte analyser av resultatene.

–––––––––––––––––––––––—
Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Eksterne lenker

Prosjektets hjemmeside 

Powered by Labrador CMS