Melk og brød med D-vitamin virker
Folk i nord får generelt for lite av det viktige D-vitaminet. Det kan man endre på ved å drikke melk og spise brød som er tilsatt vitaminet, viser en ny undersøkelse.
Normalt får vi D-vitamin gjennom kosten, i tillegg til at det dannes i huden når solen skinner. Men generelt får vi for lite av det, spesielt om vinteren.
Det kan man endre på ved å drikke melk og spise brød beriket med D-vitamin. Det viser en ny dansk undersøkelse av 200 familier.
Holder gjennom vinteren
– Resultatene viser at inntak av de berikede matvarene var nok til å bevare et godt D-vitaminnivå gjennom vinteren.
– Både barn og voksne som hadde fått beriket melk og brød, hadde et tilfredsstillende D-vitaminnivå ved forsøkets avslutning våren 2011, sier seniorforsker Lone Banke Rasmussen, fra Danmarks tekniske universitet, i en pressemelding.
– Derimot falt D-vitaminnivået hos de som ikke fikk berikede matvarer, så en del av dem hadde litt D-vitaminmangel ved slutten av forsøksperioden, sier Rasmussen.
Målt hos 800 barn og voksne
Undersøkelsen omfattet rundt 200 familier, med om lag 800 barn og voksne. Gjennom seks måneder, i løpet av vinteren, skulle de erstatte det normale inntaket av melk og brød med matvarer de fikk utlevert gratis gjennom tre dagligvarebutikker i lokalområdet.
Halvparten av familiene fikk varer beriket med D-vitamin. Man målte nivået av vitaminet i blodet ved begynnelsen, midtveis og ved slutten av forsøket.
Forskerne skal nå i gang med mer detaljerte analyser av resultatene.
–––––––––––––––––––––––—
Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
Eksterne lenker
Prosjektets hjemmeside