Fikk babymat for tidlig

Dansk forskning tyder på at spedbarn som tidlig blir matet med skje, har større risiko for å bli overvektige senere i livet. Vent derfor med fast føde til barnet er rundt seks måneder gammelt, råder forsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Hvis et barn tidlig begynner å spise fast føde, har det økt risiko for å komme til å lide av overvekt senere i livet.

Det antyder en dansk undersøkelse som blir offentliggjort i marsutgaven av tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

De danske forskerne har tatt utgangspunkt i en studie av 9 000 dansker som er blitt fulgt regelmessig helt siden fødselen i årene 1959-1961.

– Vi har sett på om det er noe ved den tidlige kosten som henger sammen med vekten når de er 42 år gamle, forteller professor Kim Fleischer Michaelsen fra Institutt for Human Ernæring ved det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

– Vi fant ut at det betydde noe når de begynte å få mat med skje. Jo senere de begynte, jo mindre var risikoen for å være overvektig som 42-årig, sier han.

Høy BMI hang sammen med tidlig fast føde

Den 50 år gamle studien avslører når spedbarna gikk fra utelukkende å bli ammet eller få morsmelkserstatning til å spise grønnsaker, kjøtt eller annen fast føde. Disse opplysningene har forskerne satt opp mot personenes BMI senere i livet.

– Felles for en rekke av de spørsmålene var at for hver måned man ventet i 3-6-måned-alderen, falt risikoen med 5-10 prosent, forklarer Kim Fleischer Michaelsen, som har ledet forskningen.

Med i forskergruppen er også tidligere ph.d.-student Lene Schack Nielsen, samt Thorkild I.A. Sørensen og Erik Lykke Mortensen fra Københavns Universitetssykehus.

Årsaken er ukjent

Selv om tallene viser at spedbarn som for eksempel ble matet med grønnsaker en måned før gjennomsnittet, har vært ti prosent mer tilbøyelighet til å ende som fete voksne, kjenner ikke forskerne mekanismene bak.

– Man kan jo anta at de foreldrene som ga fast føde senere, også har vært annerledes på en rekke andre punkter. Men det er mange studier som tyder på at både ernæringen og veksten i de tidlige leveårene spiller inn i forhold til livsstilssykdom senere, sier Fleischer Michaelsen.

Han nevner som eventuell årsak at sen introduksjon til fast føde kan ha gitt en litt langsommere vekst i begynnelsen av livet, noe som kan ha programmert barna på en måte som gjør at de ble beskyttet mot livsstilssykdommer som fedme senere i livet.

Vent med skjeen i seks måneder

– Det er en rekke undersøkelser som tyder på at ammingen har en effekt. Nå tyder også dette på at det betyr noe når man starter med fast føde, sier Fleischer Michaelsen og gir en forsiktig anbefaling med på veien:

– Jeg synes dette er en brikke i et puslespill som trekker mot at det er en god idé å vente med fast føde til omkring seksmånedersalderen, sier professoren.

Han støtter dermed Sundhedsstyrelsen, som også anbefaler at man ammer barn fullt ut til de er et halvt år gamle. Deretter kan man begynne med overgangskost.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Lenke: 

Kim Fleischer Michaelsens profil

Referanse:

Late introduction of complementary feeding, rather than duration of breastfeeding, may protect against adult overweight; Am J Clin Nutr (December 24, 2009); doi:10.3945/ajcn.2008.27078.

 

Powered by Labrador CMS