Fem epler om dagen - godt for hjertet?

Spiser du en liten haug med epler hver dag, kan det kanskje redusere risikoen for hjerte -og karsykdommer, ifølge en ny studie. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det vel ikke så overraskende at epler er sunt. Men nå lurer forskerne på om disse friske hverdagsfruktene også kan senke kolesterolnivået og dermed hindre hjerte -og karsykdommer.

En ny dansk studie, som er basert på rotteforsøk, peker i den retningen.

– Ferske epler ser ut til å ha en gunstig effekt på kolesterolet. Trolig har det samme effekt på mennesker, sier Mette Kristensen fra Institut for Fødevarevidenskab og Human Ernæring, Life, Københavns Universitet, som står bak undersøkelsen.

Ferske epler endret tarmfloraen

Forskerne kunne konstatere at en diett bestående av ferske epler reduserte mengden av det farlige LDL-kolesterolet i kroppen. LDL (low density lipoprotein) fører til åreforkalking og blodpropper.

I rottenes urin så de indikasjoner på at tarmfloraen endret seg.

– Men vi kan ikke si nøyaktig hva der er som gjør eplene gunstige, forteller Kristensen.

Skulle sjekke kostholdsråd

Et enkelt eple om dagen er sikkert ikke nok til å redusere risikoen for hjerte -og karlidelsene.

– Man må nok opp i en viss dose. Hvis man skal overføre disse rotteforsøkene til mennesker, må man spise fire til fem epler om dagen.

– Forsøket skulle undersøke de danske kostholdsrådene om å spise 600 gram frukt og grønt om dagen, forteller Kristensen.

I Norge inngår det i helsemyndighetenes kostholdsanbefalinger å spise omtrent 500 gram med frukt, grønnsaker og bær om dagen.

Annen frukt er nok også bra

Epler ble valgt som «representant» for frukt og grønt. Men det er mulig at også annen frukt har gunstige effekter, ifølge forskerne.

– På bakgrunn av undersøkelsen kan vi bare uttale oss om epler. Men jeg kan godt forestille meg at man kan se samme effekt med andre typer frukt, sier Kristensen.

Med de oppløftende resultatene i bakhodet er det fristende å tenke at man bare skal spise hemningsløst fra fruktskålen og på den måten holde kolesteroltallet nede. Men det er sannsynligvis en øvre grense.

– Jeg vil tro man kan ha nytte av å spise opp til omkring en kilo epler. Men det er nok ikke noen grunn til å gå lenger. Jeg tror ikke det er praktisk mulig å innta flere epler, sier Kristensen.

Undersøkte rotteurin

Forskerne har nådd de nye resultatene ved hjelp av en ny teknologi. Teknologien “metabolomics” avslører – kun ut fra urin eller blod – hvordan mat påvirker en kropp, altså om maten har innvirket negativt eller positivt.

I dette forsøket valgte forskerne å konsentrere seg om urin. De undersøkte to grupper av rotter:

  • Rotter som hadde spist ferske epler.
  • Rotter som hadde spist pektin (en fibertype som det finnes mye av i frukt)

– Via urinen kunne vi få en historie om hva som skjedde i rottenes kropper, altså hvordan stoffer fra eplet ble omdannet, metabolisert, og hvordan de påvirket organismen, forteller Kristensen.

Effekt på mennesker

Resultatet av forsøkene var ikke til å ta feil av:

De rottene som hadde spist pektin, opplevde ikke store endringer i kolesteroltallet. Men det var en helt annen historie med de rottene som fikk ferske epler.

– Hos de rottene har vi funnet en så kraftig endring at vi har lov til å si: Det er noe i dette! sier Kristensen.

Sammen med kollegene er hun allerede i gang med å undersøke effekten på mennesker. Resultatene vil etter planen bli offentliggjort i løpet av et år.

Referanser:

LC–MS metabolomics top-down approach reveals new exposure and effect biomarkers of apple and apple-pectin intake

Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS