Effekten var ikke veldig stor, men likevel tydelig: Jo mer egg i kosten, jo større var risikoen for hjertesykdom og død. (Foto: HelloRF Zcool / Shutterstock / NTB scanpix)

Ny studie:
Mye egg koblet til hjertesykdom og død

Kanskje er ikke egg så ufarlig likevel?

Det er ikke rart folk blir forvirret.

Forskningen på mat og helse er etter hvert blitt beryktet for sine sprikende resultater. Og en ny studie av egg og kolesterol går nå fint inn i tradisjonen.

Viktor W. Zhong fra Northwestern University og kollegaene hans har slått sammen tall fra seks store undersøkelser av hvordan egg og kolesterol i kosten henger sammen med hjertesykdom og død.

Konklusjonen av den grundige studien er nedslående for eggeelskere: Jo mer egg og kolesterol folk hadde i kosten, jo høyere var risikoen for hjertesykdom og tidlig død.

Studien plasserer altså klart kolesterolholdig mat tilbake som synder i kostholdet.

Det er ingen grunn til å slakke på rådene om å begrense inntaket av kolesterolrik mat, skriver forsker Robert H. Eckel i en kommentar til de nye resultatene.

Men kjenner vi feltet rett, det er vel heller ingen grunn til å tro at siste ord er sagt i denne saken.

Knyttet til hjertesykdom

Kolesterol.

Navnet refererer til et fettstoff som typisk finnes i animalske matvarer som kjøtt, meieriprodukter og ikke minst egg.

Etter at den kjente studien til Ancel Keys koblet kolesterol i kosten til hjertesykdom, har stoffet vært på ernæringsekspertenes nei-liste. Det finnes dessuten mange undersøkelser som nettopp knytter kolesterol til sykdom og død.

Problemet er bare at det også har kommet mange studier som ikke finner noen slik sammenheng. Og usikkerheten brer seg over flere plan.

Noen studier har vist at mye kolesterol i maten fører til høyt kolesterol i blodet. Andre viser det ikke. Mange studier peker mot at høyt kolesterol øker risikoen for hjertesykdom, men andre undersøkelser peker mot at fordelinga av ulike typer kolesterol er minst like viktig som den totale mengden.

Stor undersøkelse

Helseeffekten av egg, som har et naturlig høyt innhold av kolesterol, er også omstridt.

En studie fra 2012 pekte mot at egg kunne gi nesten like mye åreforkalkning som røyking, mens en undersøkelse fra 2018, publisert i American Journal of Clinical Nutrition, antyder at det er uproblematisk å spise en 12-pakning med egg i uka.

Inn i dette bildet kommer altså undersøkelsen til Zhong g co.

Forskerne har slått sammen dataene fra seks befolkningsundersøkelser som ble gjennomført mellom 1985 og 2016. Det ga til sammen nesten 30 000 deltagere, som gjennomsnittlig ble fulgt opp i rundt 17 år. Blant disse fikk 5400 hjertesykdom mens i alt 6132 døde.

Da forskerne sammenlignet risikoen for sykdom og tidlig død med mengden egg og kolesterol i kosten, fant de altså en sammenheng: Jo mer egg og kolesterol, dess større risiko for sykdom og død.

Dette er en omfattende undersøkelse, kommenterer Eckel i JAMA.

Forskerne har langt ned en stor innsats for å gjøre dataene i de seks studiene sammenlignbare – undersøkelsene har brukt ulike verktøy for å kartlegge kosthold.

Zhong og co har også gjort mye for å utelukke andre faktorer som kan forstyrre resultatene. For eksempel at folk som spiser mye egg generelt kan ha en annen livsstil enn de som spiser lite egg.

Likevel har den nye undersøkelsen klare begrensninger.

Ganske svak sammenheng mellom egg og sykdom

Den viktigste er kanskje at dette er en befolkningsundersøkelse. Den kartlegger livsstilen til folk og sammenligner egg og kolesterol i kosten med sykdom senere i livet. Men studien kan ikke si om det var kostholdet som førte til mer sykdom og død, eller om andre livsstilsfaktorer hadde skylda.

En annen sak er at studien baserer seg på egenrapporterte svar på bare ett tidspunkt. Det gir mulighet for mye usikkerhet: Folk feilrapporter ofte hva de spiser. Og de kan ha endret kostholdet betydelig i løpet av de 17 åra etterpå.

I 2018 kom medisineren og statistikeren John Ioannidis med flengende kritikk av denne typen studier i ernæringsforskningen.

Det er også verdt å merke seg at sammenhengen mellom eggespising og negative helseeffekter var relativt svak. Dermed er det ikke sikkert at eggene har særlig betydning for helsa di i praksis, med mindre du spiser ekstremt mye egg og kolesterol.

Alt i alt er det grunn til å mistenke at siste ord i saken ikke er sagt.

Men ifølge Eckel er det foreløpig altså ingen grunn til å forkaste råd om et moderat eggeforbruk.

Referanse:

V. W. Zhong, L. Van Horn, M. C. Cornelis, J. T. Wilkins, H. Ning, M. R. Carnethon, P. Greenland, R. J. Mentz, K. L. Tucker, L. Zhao, A. F. Norwood, D. M. Lloyd-Jones, N. B. Allen, Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality, JAMA, mars 2019. Sammendrag.

Robert H. Eckel, Reconsidering the Importance of the Association of Egg Consumption and Dietary Cholesterol With Cardiovascular Disease Risk, JAMA, mars 2019.

Powered by Labrador CMS