Håp for kakemonser

I disse helsefokuserte tider er det nesten så en ikke tør å unne seg et lite kakestykke. Men det skal det bli en råd med! Snart får du tilgang på sunnere kaker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I EU-prosjektet HealthyPastry ligger det en målsetning om å skape nye og sunnere kaker, som vil falle i smak hos forbrukerne.

Et Norsk bakeri er med på prosjektet.

Hva sier forbrukerne?

For å kunne oppnå denne målsetningen, er det i første omgang nødvendig å undersøke hva slags oppfatninger som finnes hos forbrukere om bruk av ulike ingredienser i kaker, og hva som skal til for at forbrukere oppfatter kaker som sunt.

Det skal gjennomføres fokusgrupper med ulike forbrukersegmenter i de to deltakerlandene Norge og Finland.

Informasjonen fra fokusgruppene vil gi en god basis for utvikling av nye produkter.

Nye kaker om to år

Margrethe Hersleth, Nofima. (Foto: Kjell J. Merok)

De tre bakeriene som deltar i prosjektet, to finske bakerier og Lierne bakeri i Nord-Trøndelag, vil deretter få bistand til å utvikle nye, sunnere kaker, som for eksempel kan inneholde mer fiber, mindre sukker eller mindre fett.

- I siste del av det to-årige prosjektet vil sensoriske egenskaper kobles sammen med forbrukernes aksept for de nye produktene.

- Her kan vi få mange spennende resultater, og trolig helt nye produkter på markedet, sier forsker Margrethe Hersleth, som er prosjektleder på Matforsk.

Prosjektet administreres av forskningsinstituttet VTT i Finland.

Powered by Labrador CMS