Unngå slag med C-vitaminer

Med en skikkelig dose vitaminer i kosten kan du redusere risikoen for slag med opptil 70 prosent.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha registrert både kostholdet og slagtilfellene i en gruppe på over 5 000 nederlendere over 55 år, så forskerne en klar sammenheng mellom C-vitaminer i maten og risikoen for å få slag.

Viktigst for røykere

Mennesker som spiste lite C-vitaminer hadde 30 prosent høyere risiko for å få slag enn de som spiste mest. Og utslagene var enda større for folk som røkte. Røykere med mye C-vitaminer på menyen hadde 70 prosent mindre risiko for å bli rammet, enn de som lot appelsinene ligge.

Det så også ut til at røykerne burde få med noen E-vitaminer. De som spiste mye E-vitaminrik mat, hadde 20 prosent mindre risiko for å få slag enn nikotinslaver med annen kost.

Antioksidanter

Professor Rune Blomhoff fra Institutt for Ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo tror forklaringen kan ligge i fenomenet oksidativt stress.

- Oksidativt stress er en grunnleggende tilstand som ser ut til å fremme flere sykdommer, blant annet slag.

Ødeleggende reaktive oksygenforbindelser finnes inne i oss hele tiden, men i noen situasjoner lages det så mange av dem at kroppen ikke klarer å uskadeliggjøre dem fort nok. En slik tilstand kalles oksidativt stress.

- Men antioksidanter som vitamin C og E reduserer og fjerner oksidativt stress, forteller Blomhoff.

Derfor har forskerne lenge spekulert på om vitaminene kunne redusere risiko for slag, og begrense hjerneskadene ved slag.

Men de som allerede planlegger en tur til helsekostbutikken for å kjøpe vitamintabletter kan like godt legge mosjonsrunden et annet sted.

Hjelper ikke med piller

Det ser nemlig ikke ut til at kosttilskudd gjør samme nytten. Nederlenderne som spiste vitaminpiller reduserte ikke risikoen for slag. Blomhoff mener det kan være flere grunner til det.

- En årsak kan være at kroppen behandler vitaminene fra matvarer og kosttilskudd på forskjellig måte, sier han. Det kan også hende at det ikke er vitamin C og vitamin E som gir effekten, men andre stoffer som finnes i de samme matvarene. En tredje mulighet er at matvarene inneholder andre stoffer som er nødvendige for at vitamin C og vitamin E skal ha en beskyttende effekt.

Bare litt til

Heldigvis er det ikke så mye frukt, grønt og nøtter som skal til før kosten din er rik på vitaminene. Nederlenderne som spiste mest C-vitamin, fikk i seg minst 133 milligram om dagen.

- Det er ikke så veldig mye, sier Blomhoff. En middels stor appelsin eller kiwi, en desiliter jordbær, 25 gram rød paprika, et glass druejuice eller grapefruktjuice tilsvarer hver omkring 70 mg.

Det gjennomsnittelige inntaket av C-vitamin i Norge ligger på omkring 100 mg om dagen. Bær og frukt bidrar med omtrent halvparten, grønnsaker med 22 prosent og poteter med 14 prosent. De norske anbefalingene for voksne er 60 mg per dag.

Når det gjelder E-vitamin, er nøtter og tran to hete tips.

- En barneskje tran eller 40 g hasselnøtter tilsvarer de norske anbefalingene, som ligger på 8-10 milligram om dagen for voksne, sier Blomhoff. Gjennomsnittsinntaket ligger rundt ti milligram. Ellers er de viktigste E-vitaminkildene i norsk kosthold margarin, vegetabilske oljer, kornprodukter, frukt og grønnsaker.

Referanse

Rapporten publiseres i 11. Novembernummeret av Neurology, utgitt av American Academy of Neurology.

Powered by Labrador CMS