Ostene som ble brukt i testen. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima)

Er ost best før gått ut på dato?

Ost smaker like godt selv om den er forbi best før-dato.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kan være greit å merke seg forskjellene på matprodusentenes datomerking.

Begrepet best før brukes som en kvalitetsgaranti på produkter og poenget med denne datomerkingen er at forbrukeren skal få samme kvalitet hver gang man kjøper et produkt.

Maten behøver altså ikke å være ødelagt eller smake dårlig når denne datoen er overskredet.

Siste forbruksdag brukes på lett bedervelige matprodukter. Dette begrepet brukes som en trygghetsgaranti; du blir ikke sjuk av maten så lenge den spises før siste forbruksdag. Det handler om smak og helse.

Smakstester

Hvert år kaster hver eneste nordmann 51 kilo spiselig mat. Det blir 255 000 tonn med menneskeføde rett i søpla.

Matforskningsinstituttet Nofima har gjennomført en studie for å undersøke om forbrukere likte oster innenfor best før-dato bedre enn oster har gått over best før-dato. 

Nofimas sensoriske dommerpanel bedømte de samme ostene for egenskaper som lukt, smak og tekstur.

Dommen fra både smaksekspertene og forbrukerne var klar: Ostene smakte ikke forskjellig og de foretrakk ikke den gruppen ost framfor den andre.

Ostene brukt i testen ble lagret under optimale forhold frem til testdagene.

Smaker vi forskjell?

Margrethe Hersleth, seniorforsker i Nofima, har analysert resultatene fra testene som ble gjennomført.

Hun konkluderer med at scorene på ostene er ganske like. Forbrukerne ga ostene en gjennomsnittsscore på cirka 7 på en skala fra 1 til 9, noe som betyr at alle ostene var godt likt.

– Det var ingen betydelige forskjeller i preferanse for oster som hadde overløpt best før-dato med en måneds tid, sammenlignet med ost innenfor en måned av best før.

Resultatet fra den sensoriske testen, utført av trente smaksdommere, viste heller ingen vesentlige forskjeller mellom oster når det gjaldt smak, lukt og andre egenskaper.

Ikke kast

– Jeg tror vi kan konkludere med at det vil være både miljøvennlig og ikke minst økonomisk å smake på osten før den går i søpla.

– Spesielt når vi vet hvor mye brukbar mat som blir kastet hvert år er det smart å lukte og å se på mat som er over best før-dato før den forkastes som ødelagt, sier Hersleth.

Hun konkluderer med at hvis oster er lagret optimalt, i riktig kjøleskaptemperatur og i uåpnet emballasje, kan den i mange tilfeller smake like godt etter best før-dato som før best før-dato.

Om studien

Forsøkene ble gjort med Jarlsberg-oster med best før-dato 31.1.13 og 8.5.13 og Norvegia-oster med best før-dato 4.2.13 og 5.4.13.

Forbrukertesten fant sted på Ski storsenter i Akershus to dager i februar 2013. Ostene skulle scores på en skala fra 1-9, hvor 1 er ”liker ikke i det hele tatt” og 9 er ”liker veldig godt”.

Kriteriet for å være med i testen var at man vanligvis spiser Jarlsberg og/eller Norvegia mer enn en gang i uka. Totalt 77 personer smakte Jarlsberg og 102 personer smakte Norvegia.

Den sensoriske testen ble gjennomført av Nofimas smakspanel. Totalt 10 trente dommere bedømte ostene for 15 sensoriske egenskaper blant annet lukt, smak og tekstur.

Initiativet til ostetestingen kom fra organisasjonen Matgilde mot hungersnød, som setter fokus på de enorme mengder spiselig mat som går i søpla hvert år i Norge.

Powered by Labrador CMS