Mer ultraprosessert mat ga høyere risiko for tidlig død
I en studie av åtte land finner forskere ut at jo mer ultraprosessert mat i kostholdet, jo flere er det som dør tidligere enn de burde. Vanskelig begrep å forske på, mener norske forskere.
I USA er over halvparten av maten folk spiser ultraprosessert, ifølge den nye studien.(Illustrasjonsfoto: iamveramorrison, Shutterstock, NTB)
Forskerne har tatt for seg voksne i alderen 30-69 år. Et
dødsfall i denne alderen anses som prematur, altså en for tidlig død.
Studien
er en såkalt metaanalyse, der flere studier er slått sammen.
Nasjonale kostholdsdata, med oversikt over hvor mye ultraprosessert
mat folk spiser, ble koblet til dødsregister i åtte land.
– For hver 10 prosents økning i totale kalorier
fra ultraprosessert mat, så økte risikoen for tidlig død med 3 prosent, sier
Carlos Augusto Monteiro til CNN.
Industrielt bearbeidet
Monteiro, professor emeritus ved University of São Paulo i Brasil,
er ikke bare en av forskerne bak den nye studien. Han er også den som i
2009 lanserte begrepet ultraprosessert mat gjennom klassifiseringssystemet
NOVA.
Carlos Monteiro er kjent som mannen bak NOVA-klassifiseringen, der mat deles inn i fire kategorier alt ettersom hvor bearbeidet den er.(Foto: Privat)
I NOVA deles mat inn i fire kategorier basert på hvor mye maten
er prosessert.
Den fjerde kategorien er den problematiske ultraprosesserte
maten. Dette er industrilaget mat som består av lite eller ikke noe naturlige
matvarer. I stedet inneholder produktene ingredienser og tilsetningsstoffer du
ikke har på kjøkkenet ditt. Maten er laget for å være lett å spise og er
dermed også lett å overspise.
Flere
studier har de siste årene funnet sammenhenger mellom mye ultraprosessert
mat i kostholdet og sykdommer som diabetes, fedme, hjerte- og karsykdommer og
kreft.
Mer enn 50 prosent av kostholdet
I den nye studien har Monteiro og kollegaene tatt for seg
åtte land.
To har lavt forbruk av ultraprosessert mat – Colombia og
Brasil med under 20 prosent.
To har medium forbruk – Mexico og Chile, mer enn 20 prosent.
Fire av landene har høyt forbruk – Australia og Canada
ligger rundt 40 prosent, mens USA og Storbritannia er over 50 prosent.
– Det er en kjent sak at mange studier har vist en
sammenheng mellom et kosthold som består av svært prosessert mat og negative
helseeffekter, sier Harald Carlsen, professor ved NMBU.
– Det er også en kjent sak at mye av den
prosesserte maten på markedet er rik på fett, sukker og salt, og fattig på
fiber og andre næringsstoffer, sier han.
En ting til som de fleste er enige om, ifølge Carlsen, er at
folk ofte spiser mer og fortere når de spiser ultraprosessert mat.
– Dette er en av forklaringsmodellene som ofte
trekkes fram når det gjelder utvikling av overvekt og fedme, sier professoren.
Han viser til en
kjent studie der folk som spiste bearbeidet mat i to uker la på seg, mens
de som fikk uprosessert mat gikk litt ned i vekt.
– I den nye brasilianske studien har de sett på
dødsfall før man blir veldig gammel. Den føyer seg inn i rekken av slike
studier om ultraprosessert mat. Det kommer stadig flere av dem, sier Carlsen.
Men begrepet er for upresist
Han har kikket nærmere på noen av studiene som de
brasilianske forskerne har inkludert i sin metaanalyse. Blant annet en fra USA
var svært god og grundig, ifølge professoren.
Professor Harald Carlsen ved NMBU mener NOVA-klassifiseringen er for upresis til å brukes i forskning.(Foto: NMBU)
Men studier av ultraprosessert mat er heftet med problemer,
ifølge Carlsen.
Annonse
Begrepet ultraprosessert mat er for upresist, mener han. Det
gjør det vanskelig å forske på.
– Diskusjonen på feltet er hvorvidt man skal se på
alle disse bearbeidede produktene under ett, sier Carlsen.
– Mange av matvarene som kommer inn i gruppa er
sannsynligvis ganske sunne. For eksempel brød, eller frokostblandinger som er
rike på fiber og har gode ernæringskvaliteter. Dette tar ikke
NOVA-klassifiseringen hensyn til. Den ser bare på grad av bearbeiding.
Er det du eller industrien som har laget pizzaen?
Den brasilianske studien har noen svakheter som mange
tilsvarende studier av ultrabearbeidet mat gjerne har, ifølge Carlsen.
For å kartlegge hva folk får i seg bruker forskerne oftest
spørreskjema.
– Disse har store usikkerheter ved seg, fordi det
er så vanskelig å skille på hvilke produkter som skal være i de ulike
NOVA-kategoriene, ifølge Carlsen.
Dataene fra disse spørreskjemaene blir ikke presise nok, noe
som igjen fører til at beregningene blir feil.
– La oss si skjemaet spør om du spiser pizza. Men
det spør ikke om pizzaen er industriprosessert, eller om den er hjemmelaget. I
sånne tilfeller generaliserer forskerne ofte og registrerer alt inntak av pizza
som ultraprosessert. Det fører til overestimering av inntaket.
Slike usikkerheter rundt kategorier gjør seg gjeldene i all
forskning på kosthold. Men det er særlig utforende når det er det er snakk om å
kategorisere i henhold til NOVA-klassifiseringen, ifølge Carlsen.
Selv er han i gang med en stor studie der de skal se på hvordan
fortykningsmidler og emulgatorer påvirker tarmhelse. Matvarer som har dette i
seg havner automatisk i NOVA kategori 4.
Brus og ultrabearbeidet kjøtt
Annonse
Heller ikke er ernæringsfysiolog Jacob Juel Christensen ved
Universitetet i Oslo er så begeistret for begrepet ultraprosessert mat.
– De siste årene er det blitt tydelig at det å se
på total mengde ultraprosessert mat ikke har noe for seg, sier han.
I stedet bør man forske på undergrupper av matvarer, mener Christensen.
– I studier som gjør det, så er det tydelig at mye
av den tilsynelatende ugunstige helseeffekten ved ultraprosessert mat skyldes hovedsakelig brus og prosessert
kjøtt, sier Christensen.
– Samtidig er det en rekke matvaregrupper som er
helt nøytrale, eller som til og med henger sammen med positive helseeffekter.
Juel Christensen håper egentlig at begrepet snart går av
moten, men han tviler på at det skjer med det første.
Helsedirektoratet
viser til at over 70 prosent av den norske befolkningen ønsker å unngå å
spise ultraprosessert mat, og at mange skulle ønske det fantes en merkeordning.
Mener det er noe annet med denne maten
Forskerne i Brasil mener at det er noe mer enn bare salt,
sukker og fett som gjør den ultraprosesserte maten skadelig for helsa.
De mener det er viktig å se på denne maten som en helhetlig kategori,
og ikke skille ut matvarer som for eksempel brus eller ultrabearbeidet kjøtt.
Ifølge Eduardo Augusto Fernandes Nilson, forsker ved Oswaldo Cruz Foundation i Brasil, bør det å redusere inntak av ultraprosessert mat være en del av nasjonale kostholdsråd.(Foto: Privat)
– Det handler om endringen i matvarene under
industriell prosessering. Om bruk av kunstige ingredienser, inkludert fargestoffer,
kunstige smaksstoffer og søtningsmidler, emulgatorer og mange andre tilsetningsstoffer
og hjelpemidler under bearbeidingen.
Annonse
– Vi har beregnet andel dødsfall som henger sammen
med ultraprosessert mat, og dette gir oss et bilde av den totale negative
helseeffekten denne industriproduserte maten har.
I høyinntektsland som Norge består en stor del av kostholdet
allerede av ultraprosessert mat. Forbruket her har stabilisert seg på et høyt
nivå, ifølge forskerne. I lav- og mellominntektsland derimot, er tallene stigende.
Det bekymrer forskerne.
– Det er et globalt behov for politikk som kan
utfordre forbruk av ultraprosessert mat, og heller fremme tradisjonelle
kosthold basert på lokal, fersk og minimalt bearbeidet mat, sier Nilson.