Krangler om melk

Forskere er uenige om hvorvidt melk er sunt eller ikke. Melkefettet er usunt sier noen. Snarere det motsatte hevder andre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Melkefettet er noe av det aller verste med hensyn til hjerteinfarkt, hevder Norges mest profilerte melkekritiker, Kristian Drevon overfor Dagbladet. Han er professor i ernæring ved Universitetet i Oslo.

Melkekritikeren mener hver enkelt av oss setter til livs 14 gram for mye mettet fett, noe som resulterer i 220-230 unødvendige dødsfall per år. Melkekonsumet i Norge er urimelig høyt, ifølge forskeren.

Gunstig

Forskere ved UMB på Ås deler ikke ernæringsforskerens oppfatninger.

- Vi kjenner ikke til noen befolkningsstudier som viser økt dødelighet hos de som har høyest inntak av melkefett. Tvert i mot viser svenske studier at de med høyest melkefettinntak har lavere risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer, sier førsteamanuensis Anna Haug.

Hun peker også på helsestatistikk og prognoser som viser at hjerte- og karsykdommene ikke lenger er Norges alvorligste helseproblem. Det er derimot kreft og diabetes type II.

- Flere undersøkelser viser at melk kan ha en gunstig virkning. Melk inneholder også flere næringsstoffer som er viktige for immunforsvaret, sier Haug.

Slank med melk

Ikke uventet følger Opplysningskontoret for meieriprodukter opp med argumentasjon for melken. De henviser til uttalelser fra den svenske ernæringseksperten Kerstin Österberg. Hun peker på at om du vil ned i vekt, så bør du drikke mer melk - for den forbrenner fett.

- På 1980-tallet oppdaget man ved en tilfeldighet at kalsium kan minske kroppsvekten. Dette er seinere bekreftet av en rekke uavhengige rapporter fra flere europeiske land, sier Österberg til Dagbladet.

Ifølge den svenske ernæringseksperten viser befolkningsstudier at mennesker som får rikelig med kalsium i kosten, jevnt over er slankere enn dem som får i seg lite melkeprodukter

- Dersom du reduserer inntaket med 500 kalorier om dagen, vil magre melkeprodukter motvirke at kroppen raskt innstiller seg på sparebluss og senker forbrenningen, som den ellers vil.

Høyt kalsiuminntak gjør at forbrenningen fortsetter i samme takt og går løs på fettlagrene, sier ernæringsfysiolog Tine Sundfør ved Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Ikke entusiastisk

Ernæringsprofessor Drevon mener det er liten grunn til å bli begeistret over kalsiumets innvirkning på fettforbrenningen. I Dagbladet understreker han at melkefett i store mengder øker kolesterolnivået og fører til hjerteinfarkt. Ifølge forskeren er dette godt dokumentert forskningsmessig.

Powered by Labrador CMS